EU ber AstraZeneca skjerpe seg for å levere vaksiner i tide

Leveransene av AstraZenecas vaksiner går for sakte, mener EU. Unionen mener også at det er trygt å bruke vaksinen selv om den nå skal undersøkes for bivirkninger. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Les mer Lukk

AstraZenecas innsats for å levere vaksiner til EU er «ikke bra nok», mener unionen, som ber selskapet «gjøre det som trengs».

Vaksineprodusenten varslet torsdag at leveransene til EU i andre kvartal på grunn av lav produksjon ved AstraZenecas anlegg i EU. Håpet er å øke produksjonen de kommende månedene. EU mener likevel selskapet ikke gjør nok.

– Jeg ser en innsats, men ikke at de gjør sitt beste. Nå er det på tide at styret i AstraZeneca tar ansvar og gjør det som må til for å oppfylle sine forpliktelser, skriver handelskommissær Thierry Breton på Twitter.

Norge kan få nesten én million færre doser enn planlagt i andre kvartal. Det er mer enn en halvering av det Folkehelseinstituttet har lagt til grunn.

Flere land, inkludert Norge, har tatt pause i bruken av AstraZenecas vaksine i påvente av undersøkelser om hvorvidt vaksinen kan knyttes til flere tilfeller av blodpropp. EUs legemiddeltilsyn (EMA) har sagt at fordelene ved vaksinene veier tyngre enn den potensielle risikoen, og at vaksinene kan gis mens granskingen pågår.