Høyesterettsdommer opphever dommene mot Lula

En av Lulas støttespillere utenfor høyesterettsbygningen i Brasilia mandag. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB Les mer Lukk

En dommer i Brasils høyesterett har opphevet korrupsjonsdommene mot tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva.

To dommer ble opphevet av høyesterettsdommer Edson Fachin, ifølge nyhetsbyrået AFP. Anklagene mot Lula må dermed vurderes på nytt av en føderal domstol i hovedstaden Brasilia.

Det betyr at Lula (75) får tilbake retten til å drive politikk og til å stille som kandidat i presidentvalget neste år – så sant beslutningen ikke omgjøres.

Riksadvokaten i Brasil sier kjennelsen vil bli anket. Den skal også vurderes av høyesterett i plenum, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Bolsonaro ikke overrasket

Dommer Edson Fachin mener domstolen i byen Curitiba som dømte Lula, ikke hadde myndighet til å behandle saken.

Lula selv har så langt ikke kommentert kjennelsen. Det har imidlertid Brasils nåværende president, høyrepopulisten Jair Bolsonaro.

Han hevder Fachin har tette bånd til Lulas parti PT og at beslutningen derfor ikke er overraskende. I tillegg understreker Bolsonaro at saken skal vurderes av høyesterett i plenum.

Hvis ikke kjennelsen omgjøres, blir det ny rettssak. Avisa Financial Times skriver at den neppe vil bli ferdig før valget neste år.

13 års fengsel

Lula var Brasils president fra 2003 til 2011. Han tilhører venstresiden og er fortsatt svært populær, spesielt blant landets fattige.

I en meningsmåling nylig var Lula den eneste potensielle presidentkandidaten som gjorde det bedre enn Bolsonaro.

Lula ble i april 2018 dømt til 13 års fengsel for flere tilfeller av korrupsjon og hvitvasking. Dommene mot ekspresidenten var en del av den massive korrupsjonsavsløringen kjent som Operasjon bilvask.

I november 2019 ble Lula løslatt i påvente av en ankebehandling. Han har hele tiden nektet for anklagene og sagt at de er politisk motivert.