Ny virusvariant oppdaget for første gang i USA

Den amerikanske smitteverntoppen Anthony Fauci er ikke overrasket over at den muterte virusvarianten har nådd USA. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Les mer Lukk

En mann i 20-årene i den amerikanske delstaten Colorado har testet positivt for det muterte koronaviruset som først ble oppdaget i Storbritannia.

Det er første gang at den muterte virusvarianten er oppdaget i USA. Den antas å være opptil 70 prosent mer smittsom enn tidligere varianter.

Mannen skal ikke ha vært på noen reise den siste tiden. Han sitter nå i isolasjon, opplyser guvernør Jared Polis i en Twitter-melding tirsdag.

Ifølge Polis er det ennå ikke identifisert noen nærkontakter av mannen. Helsemyndighetene jobber for å avdekke andre mulige tilfeller av det muterte viruset ved hjelp av kontaktsporing og intervjuer.

I minst 17 land

Den muterte virusvarianten har spredt seg svært raskt sør i Storbritannia. Til nå er den oppdaget i minst 17 andre land, blant dem Norge, Sverige og Danmark, men også i land som Australia og Sør-Korea.

Også i Canada er det oppdaget to tilfeller, de første i Nord-Amerika.

I nesten alle de andre tilfellene er viruset påvist hos personer som nylig har vært i Storbritannia, men dette er ikke tilfellet med mannen i Colorado.

Ikke overrasket

At virusvarianten også dukker opp i USA, er ingen overraskelse, ifølge Washington Post.

Allerede i forrige uke sa amerikanske helseeksperter at viruset trolig allerede hadde funnet veien til USA, selv om det ikke var oppdaget ennå.

– Jeg er ikke overrasket. Jeg tror vi må holde øye med det, og vi må ta det alvorlig, sier USAs fremste smittevernrådgiver Anthony Fauci tirsdag.

Han legger til at man fortsatt vet for lite om virusvarianten til å trekke konklusjoner.