Mystisk monolitt i Utah-ørkenen er borte

En blank metallmonolitt ble overraskende oppdaget under et helikoptersøk etter sauer i et øde ørkenområde i Utah. Nå meldes det at gjenstanden er borte, like mystisk som den kom. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

Funnet av en mystisk metallmonolitt i ørkenen i Utah vekket oppmerksomhet i forrige uke. Nå er gjenstanden borte, opplyser myndighetene i delstaten.

Historien om monolitten har gått sin seiersgang i sosiale medier. Mange har mer eller mindre spøkefullt foreslått at utenomjordiske står bak. Andre peker heller på spøkefugler, tålmodige konseptkunstnere eller science fiction-entusiaster.

Mystiske monolitter, som egentlig er maskiner bygget av utenomjordiske vesener, spiller nemlig en viktig rolle i bøkene til forfatteren Arthur C. Clarke, for de fleste kanskje best kjent gjennom Stanley Kubricks filmatisering «2001: En romodyssé».

Hvem som fjernet monolitten, er ikke kjent, opplyser Utah Bureau of Land Management. De føyer til at gjenstanden regnes som privat eiendom, og at de derfor ikke har tatt hånd om den.

Metallmonolitten var ulovlig satt opp på offentlig grunn, og granskning av satellittbilder av området tyder på at den har vært der i årevis.