Ekspertene om debatten: – Trumps oppførsel var en skam

President Donald Trump under den kaotiske første presidentdebatten. Les mer Lukk

Presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden ble kaotisk og preget av avbrytelser. – Den verste debatten noensinne.

– Det var kaos fra første stund, oppsummerer Sofie Høgestøl, førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til NRK.

– Hold kjeft, mann, sa Biden en gang da Trump igjen overkjørte ham og beskyldte ham for å være avhengig av det radikale venstre. Les mer Lukk

Hun sier at moderator Chris Wallace slet med å kontrollere kamphanene som snakket i munnen på hverandre og kom med utallige personangrep.

– Kan du holde kjeft, mann, sa Biden en gang da Trump igjen overkjørte ham og beskyldte ham for å være avhengig av det radikale venstre.

Les også: Første presidentdebatt ble kaotisk og vanskelig å styre

– En nasjonal skam

– Historiens verste presidentdebatt, skriver Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) på Twitter.

– Trumps oppførsel var en nasjonal skam. Jeg tror vi aldri har sett lignende. Det var avbrytelser og løgner om hverandre, sier Eirik Løkke i den liberale tankesmien Civita til VG.

– På en måte var det ikke spesielt overraskende, men på den annen side er det vanskelig å ta innover seg at presidenten i USA oppfører seg på den måten. For en katastrofe for USA internasjonalt!

Tror det var bevisst

Han mener Biden derimot ikke kan utnevnes til vinner av debatten heller, men at han klarte seg greit.

President Trump gikk til klare angrep på motdebattant Joe Biden under debatten natt til onsdag norsk tid. Trump avbrøt Biden flere ganger. Eirik Løkke i Civita tror dette var en bevisst strategi. Les mer Lukk

Løkke tror Trump bevisst kan ha forsøkt å gjøre debatten så kaotisk som mulig for at velgere som ikke er veldig interessert i politikk skal miste interessen og la være å stemme.

– Velgerne til Trump liker at han er dominerende og bøllete. Derfor kan det være at hans tilhengere er fornøyde med debatten, sier Høgestøl til NRK.

Et «togkrasj»

Også amerikanske kommentatorer reagerer på debatten.

– Dette er den verste debatten jeg noensinne har sett, sier statsviter Ian Bremmer. Politico omtaler debatten som et «togkrasj».

CNNs kommentator Van Jones mener det kun var en ting å merke seg fra debatten, at Trump ikke ville ta avstand fra hvite nasjonalister.

– Det bør ikke holdes flere debatter, skriver redaktør i Huffington Post, Arianna Huffington.

De fleste seerne var irriterte

De fleste seerne mener at TV-debatten mellom Donald Trump og Joe Biden var preget av en negativ tone.

En første øyeblikksmåling gjort av CBS viser at 48 prosent av seerne synes at Joe Biden kom best ut, mens 41 prosent mener at Trump vant. Resten mener det var jevnt.

Men hele 69 prosent sa de var irritert over debatten, og bare 17 prosent sa de følte seg informert.