Sudanske opprørere signerer fredsavtale

Sudans viktigste opprørsallianse har undertegnet en fredsavtale med regjeringen om å avslutte 17 år med konflikt.

Sudans revolusjonære front (SRF), som er en allianse av opprørsgrupper i Darfur og de sørligste delstatene Sør-Kordofan og Blue Nile, undertegnet avtalen lørdag.

En seremoni er planlagt mandag i Juba i Sør-Sudan, som har bidratt til å megle fram avtalen.

Avtalen dekker områder som sikkerhet, eiendomsrett til jord, maktdeling og repatriering av folk på flukt. I tillegg skal opprørsstyrkene oppløses og integreres i Sudans militære.

Sudans statsminister Abdalla Hamdok og flere statsråder fløy søndag til Juba for å delta i undertegningsseremonien der de møtte Sør-Sudans president Salva Kiir.

Hamdok sier det har tatt lenger tid enn ventet å forhandle fram avtalen etter at den første kontakten ble opprettet i september i fjor. Freden er imidlertid ikke garantert siden to opprørsgrupper ikke har villet være med på avtalen.

Opprørerne reiste seg i sin tid mot det de oppfattet som økonomisk og politisk marginalisering fra myndighetene i Khartoum. De fleste av opprørerne er etniske afrikanere som er imot den arabiske dominansen i landet, inkludert under regjeringen til avsatte Omar Bashir.

300.000 mennesker har ifølge FN mistet livet i Darfur siden opprøret begynte i 2003. Konflikten i Sør-Kordofan og Blue Nile startet i 2011.