India og Bangladesh stålsetter seg for syklon

Satellittbilde av Amphan tatt søndag. India ligger øverst til venstre i bildet, og østkysten av landet sees tydelig litt over syklonen. Les mer Lukk

India har begynt evakuering langs østkysten i påvente av syklonen Amphan. Også Bangladesh forbereder seg på den tropiske stormen.

Syklonen lå mandag over Bengalbukta og var ventet å nå kysten i grenseområdet mellom Bangladesh og indiske West Bengal sent onsdag.

India har sendt ut over 25 krisehåndteringsteam, og i delstaten Odisha på østkysten har man begynt å evakuere over én million mennesker. Alle havner er stengt, og fiskere advares mot å dra ut på havet.

– Rednings- og hjelpearbeidet vil bli en utfordring i en tid med covid-19-utbrudd og avstandskrav, sier SN Pradhan i Indias krisehåndteringsetat.

I Bangladesh planlegger myndighetene evakuering av over to millioner mennesker som bor langs kysten, avhengig av hvordan forholdene utvikler seg. 12.000 mottakssentre er klare for å ta imot dem som må evakueres.

Det er ventet kraftig regn og vindhastigheter på 46 til 49 meter per sekund når Amphan når land. Til sammenligning er vindhastigheten i en vanlig orkan på 32,6 meter per sekund eller mer. Ifølge Indias meteorologiske institutt er det delstatene West Bengal og Odisha som vil bli hardest rammet.