Ukraina og Russland enige om våpenhvile

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron og Russlands president Vladimir Putin på en pressekonferanse mandag. Foto: Ludovic Marin / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands president Vladimir Putin har blitt enige om å inngå en våpenhvile i Øst-Ukraina før året er omme.

Avtalen som er inngått, involverer også en tilbaketrekking av styrkene fra ukrainske konfliktsoner innen mars 2020.

Det kommer fram i en felles uttalelse etter toppmøtet mellom Zelenskyj, Putin, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris mandag.

– Partene forplikter seg til en fullstendig og omfattende implementering av en våpenhvile innen utgangen av 2019, heter det i uttalelsen.

-Viktig skritt

Putin sier i uttalelsen at enigheten er et «viktig skritt» mot en nedtrapping av konflikten i Øst-Ukraina.

Zelenskyj mener derimot avtalen kunne ha gått enda lenger.

– Mange spørsmål ble besvart, og mine motparter sier at det er et veldig godt resultat etter det første møtet. Men jeg vil være ærlig: Det er veldig lite. Jeg ønsket å løse et større antall problemer, sier Ukrainas president etter toppmøtet.

I tillegg til våpenhvilen er Ukraina og Russland enige om fangeutveksling før året er omme. Avtalen gjelder alle fanger som er tatt på hver side i forbindelse med konflikten, skal løslates.

Et nytt toppmøte vil bli holdt om fire måneder for å gjøre rede for fremgangen i prosessen om å avslutte konflikten.

Første samtale

Presidentene Volodymyr Zelenskyj og Vladimir Putin møttes mandag for første gang i et forsøk på å gjenopplive fredsprosessen om Øst-Ukraina.

Etter samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron hadde Zelenskyj og Putin et eget møte som varte i 10-15 minutter, opplyste en kilde i det franske presidentpalasset.

Det var ikke ventet at de skulle bli enige om noen omfattende fredsavtale på møtet, men diplomater håper sammenkomsten vil bidra til å bygge tillit mellom presidentene i Ukraina og Russland.

13.000 drept

Utgangspunktet for mandagens toppmøte i Paris var den såkalte Minsk-avtalen fra 2015, da Russland og Ukraina ble enige om våpenhvile, tilbaketrekning av tunge våpen fra fronten og om å holde lokalvalg i den separatistkontrollerte Donbass-regionen.

Avtalen ble brutt kort tid etter, og Tysklands daværende utenriksminister, nåværende president Frank-Walter Steinmeier, lanserte da en noe forenklet versjon.

Heller ikke den avtalen er etterlevd, og partene skal nå gjøre et nytt forsøk på å løse konflikten som har krevd over 13.000 menneskeliv de siste fem årene.