Kambodsjansk opposisjonsleder løslatt fra husarrest

Kambodsjas opposisjonsleder Kem Sokha fotografert før han ble arrestert i 2017. Lørdag opphevet domstolen vedtaket om husarrest mot Sokha, men han får ikke drive politikk og ikke forlate landet. Foto: Heng Sinith / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Kambodsjas opposisjonsleder Kem Sokha er løslatt fra husarresten han har vært underlagt på grunn av den mye kritiserte siktelsen om forræderi.

Sokha står fritt til å forlate hjemmet sitt, men må fremdeles forholde seg til begrensninger satt av retten, heter det i en uttalelse fra domstolen i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh.

Sokha leder landets største opposisjonsparti, Kambodsjas nasjonale redningsparti (CNRP). Han ble pågrepet i 2017 og siktet for forsøk på å styrte regjeringen, beskyldninger som han benekter. Etter å ha sittet fengslet i over ett år uten dom ble han i september i fjor løslatt, men underlagt husarrest.

Selv om husarresten ble opphevet søndag, kan ikke Sokha reise ut av landet, opplyser forsvarsadvokat Pheng Heng til nyhetsbyrået DPA.

Sokha kan heller ikke delta i politiske aktiviteter og må svare på alle stevninger fra staten. Oppmykingen skjer etter forespørsel fra opposisjonslederens forsvarere om å vise hensyn til Sokhas helseproblemer og «godt samarbeid under rettsprosessene», skriver domstolen.

Etter at partilederen ble pågrepet av myndigheten i september 2017 ble CNRP oppløst av landets høyesterett to måneder senere og forbudt å delta i valget i juli 2018. Mer enn 100 av lederne i partiet, inkludert Sokha, ble også nektet å delta i politikk i fem år. I alt 20 av 55 opposisjonspolitikere flyktet landet.

Regjeringspartiet til statsminister Hun Sen, som har ledet Kambodsja i mer enn tretti år, vant alle de 125 setene i nasjonalforsamlingen i valget.