Fire menn dømt til døden for drapene i Marokko

Bilder frigitt av marokkansk politi av de hovedtiltalte Rachid Afatti (til venstre), Ouziad Younes og Ejjoud Abdessamad. Foto: Marokkansk politi / NTB scanpix Les mer Lukk

Fire menn er dømt til døden for drap på norske Maren Ueland og hennes danske venninne i Marokko. For én av de tiltalte er dommen skjerpet fra livsvarig fengsel.

For de tre hovedtiltalte ble dødsdommen bekreftet. En tiltalt som i forrige rettsrunde fikk livstid i fengsel, er nå idømt dødsstraff. To av de andre tiltalte har fått strengere straff.

– Det er omtrent som ventet. Familien tar det til etterretning, sier Ragnar Falck Paulsen, Ueland-familiens norske advokat, til NTB.

I Atlasfjellene

Norske Maren Ueland (27) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember i fjor.

Ankesaken har trukket ut i tid, med flere utsettelser. I alt 24 menn ble tiltalt, og i juli i år dømt, i forbindelse med drapene.

I en video har mennene sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppen IS. Tre av mennene har innrømmet å ha deltatt i selve drapshandlingene. Samtlige av de dømte anket, og behandlingen av ankesaken startet 28. august.

Ankes med stor sannsynlighet

Selv om dommen i ankesaken kom onsdag, kan det trolig trekke ut enda lenger. Det er ventet at dommene også i ankesaken vil bli anket og at saken vil gå helt til topps i det marokkanske rettssystemet.

På rettssakens avsluttende dag sa de tre hovedtiltalte at de ønsket at dødsdommene skulle gjennomføres, ifølge NRK.

Både i den første behandlingen og i ankebehandlingen var det ventet at det ville komme dødsstraffer. Marokko har imidlertid ikke henrettet noen siden 1993.