Ny-Caledonia med ny folkeavstemning om uavhengighet

Det franske stillehavsterritoriet Ny-Caledonia skal igjen ha folkeavstemning om hvorvidt de skal forbli en del av Frankrike.

Det er bare ett knapt år siden innbyggerne i Ny-Caledonia stemte over spørsmålet om løsrivelse, og da stemte 57 prosent i favør av å forbli en del av Frankrike.

Statsminister Édouard Philippe sier fredag at datoen for neste års folkeavstemning vil bli endelig bestemt i løpet av de neste to ukene, men at det står mellom 30. september og 6. august neste år.

Da velgerne i stillehavsterritoriet sa ja til å fortsatt være franske, sa president Emmanuel Macron det var historisk, og at han var stolt.

Frankrike har hatt øyriket som sin eiendom siden 1853, men erkjenner at øyene i Stillehavet med 270.000 innbyggere ikke reelt sett tilhører det europeiske landet.

Øyene ligger 18.000 kilometer fra fastlands-Frankrike, om lag 2.000 kilometer øst for Australia. Til tross for at de franskvennlige beboere i Ny-Caledonia vant den forrige avstemningen, ser det altså ut til at den mer enn 30 år lange kampen til uavhengighetsforkjemperne medfører at en ny avstemning må til.

– Vi er ikke lengre i en tid for eiendom, men en tid for valg, sa Macron da han besøkte landet i mai i fjor.