Kvinne fødte alene på fengselscelle i USA – uten medisinsk hjelp

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kvinne fødte alene på fengselscelle i USA - uten medisinsk hjelp Les mer Lukk

Diana Sanchez (27) opplevde fødselen som en «dag med unødvendig skrekk, smerte og ydmykelse» og har saksøkt fengselet i Denver.

14. juli 2018 ble Diana Sanchez fengslet, siktet for identitetstyveri for å ha misbrukt søsterens bankkonto. Hun var gravid i åttende måned da hun ble fengslet. To uker senere, 31. juli, fødte hun en gutt alene på cellen uten hverken medisinsk personell eller fengselsbetjenter tilstede for å hjelpe henne.

Det var NBC News som først omtalte hendelsen etter at kvinnens advokat leverte inn et søksmål mot Denver fylkesfengsel onsdag denne uken. Hendelsen ble i sin helhet filmet med et overvåkingskamera i cellen. Advokaten har frigitt en deler av videoen av fødselen til pressen.

– Sanchez var tvunget til å føde på en kald, hard benk, noen få meter fra et toalett, på en fengselscelle i Denver fylkesfengsel, helt alene uten noen form for medisinsk hjelp eller behandling, heter det i søksmålet ifølge NBC News.

Fikk ikke hjelp i løpet av den fem timer lange fødselen

Fødselen skal ha vart i fem timer, ifølge nyhetsbyrået AP. I løpet av den tiden skal hun ha snakket med betjenter i fengselet og sykepleiere minst åtte ganger, og informert dem om at hun opplevde fødselsrier.

– Istedenfor å gi Sanchez og babyen hennes umiddelbart medisinsk hjelp, valgte sykepleiere og betjenter i fengselet å vente og se, som om det ikke var åpenbart til alle og enhver – med og uten medisinsk erfaring – at Sanchez var i gang med fødselen og trengte umiddelbar medisinsk hjelp, heter det i søksmålet.

Søksmålet er rettet mot Denver by og fylke, helsemyndighetene i Denver, fire fengselsbetjenter og to sykepleiere.

– Det som skulle være en av de lykkeligste dagene i hennes liv, ble en dag med unødvendig skrekk, smerte og ydmykelse, står det også i søksmålet.

Les også: 11-åring fødte i Argentina - nå diskuteres abortlovene i landet

Har endret retningslinjene

AP skriver at fengselet forespurte en bil for å frakte Sanchez til sykehuset samme morgen som fødselen startet, men at de ansatte visste det ville ta flere timer før bilen var tilgjengelig.

Selv om søksmålet ble levert inn denne uken, har Denver allerede tatt grep for å hindre at noe lignende skal skje igjen. De har endret sine retningslinjer slik at gravide kvinner i fengselet skal fraktes til sykehus umiddelbart når en fødsel starter.

Det opplyser talsperson for Denver fylkesfengsel, Daria Serna, i en pressemelding torsdag. Fengselet vil ikke kommentere saken ytterligere på grunn av det pågående søksmålet.