Svensk politi jakter på flere mistenkte etter drap i Malmö

Your browser doesn't support HTML5 video.

Svensk politi ber folk om å droppe spekulasjonene etter drap i Malmö Les mer Lukk

Politiet bekrefter at de har pågrepet en person, men tror flere var involvert i drapet på en kvinne i Malmö mandag. Det antatte drapsvåpenet er beslaglagt.

Den pågrepne er siktet for medvirkning til drapet på kvinnen og for brudd på våpenloven. Vedkommende ble pågrepet like etter klokka 21 mandag kveld. Det gikk rolig for seg, opplyste politiet da de holdt pressekonferanse om drapet tirsdag.

At den pågrepne er siktet for medvirkning, indikerer at det finnes flere gjerningsmenn, opplyser førstestatsadvokat Anna Palmqvist, ifølge Aftonbladet.

Flere svenske medier melder tirsdag at den pågrepne er en 19 år gammel mann som også er tiltalt i forbindelse med en stor narkotikasak.

Mannen skal ha kriminell bakgrunn

Drapsofferet er en kvinnelig lege i 30-årene, ifølge flere medier. Hun gikk på gaten med sitt lille barn i armene da hun ble skutt mandag formiddag. Barnets far gikk sammen med kvinnen. Mannen er dømt for millionranet av en pengetransport i Brøndby i Danmark i 2008, ifølge opplysninger den svenske rikskringkastingen SVT sitter på.

Mannen skal også være dømt for narkotikaforbrytelser i 2016 og for kjøring uten førerkort.

Kvinnen er ikke dømt for noe og er ikke blitt knyttet til noe kriminelt tidligere, ifølge opplysningene SVT har fått.

På spørsmål om faren til barnet var mål for ugjerningen, svarer Palmqvist ja, ifølge TT.

Vil ikke ha spekulasjoner

Også Aftonbladet har meldt at faren hadde forbindelser til et kriminelt miljø. Men opplysningene er ikke bekreftet av politiet.

– Vi vil ikke at det spres masse spekulasjoner om gjerningsmann og motiv og annet. Det er slikt etterforskningen skal kartlegge, sier Palmqvist.

Både visepolitisjefen og førstestatsadvokaten understreker at det er tidlig i etterforskningen. At det er stor interesse for drapet, er forståelig, framholdt de, men de ville ikke bekrefte noen av opplysningene som har kommet ut i mediene.

En bilbrann som politiet fikk melding om 45 minutter etter drapet, kan være knyttet til saken.

– Men det er altfor tidlig å si sikkert at disse hendelsene er forbundet, sier visepolitisjef Mattias Sigfridsson.

Det var mange vitner til ugjerningen, og de har opplyst at de hørte flere skudd. Ifølge vitner var skuddene rettet spesifikt mot kvinnen.

På pressekonferansen hadde politiet få svar å gi, også til danske journalister som spurte om koblinger faren skal ha til Danmark.

– Vi vil ikke påvirke eventuelle vitner eller etterforskningen som helhet, sier Palmqvist.

– Etterforsker bredt

Sigfridsson i Malmö sier de har satt inn store ressurser i etterforskningen. Han sier det er for tidlig å si noe om motiv, og at politiet etterforsker bredt.

– Vi har pratet med et stort antall vitner, banket på dører og gjennomført en omfattende teknisk undersøkelse, sier han.

Han oppfordrer alle som kan vite noe om saken, om å melde seg.

– Det er ikke noe krav at man har sett eller hørt gjerningen, la oss avgjøre hva som er viktig, sier han.

Sprer uro

Drapet har spredt uro i området der det skjedde, ifølge nyhetsbyrået TT. Flere har tent lys og lagt ned blomster like ved drapsstedet.

– Det er så trist. Jeg tenkte på det lille barnet som må vokse opp uten mammaen sin, sier Berndt Carpenton, som er en av dem som satte fram et lys til minne om kvinnen.

Blant dem som har reagert kraftig, er også statsminister Stefan Löfven.

– Det er en ufattelig grusom handling som vekker avsky hos meg og i hele landet. Dette har ingenting i vårt samfunn å gjøre, sa han mandag.