Tre FN-ansatte ble drept av bilbombe i Libya etter våpenhvile

Tre FN-ansatte ble drept av en bilbombe i Benghazi, selv om rivaliserende styrker i Tripoli lørdag inngikk en våpenhvile, før den muslimske høytiden eid.

Libyske regjeringsstyrker og opprørerne til Khalifa Haftar ble lørdag enige om en midlertidig våpenhvile i anledning eid. Haftar gikk med på forslaget som var framsatt av FN, ifølge en talsmann for regjeringsstyrkene, Ahmed al-Mesmari. Han sa at våpenhvilen skal vare fra lørdag til mandag. Eid starter søndag.

Våpenhvilen skulle tre i kraft fra klokka 15 lokal tid lørdag og vare i 48 timer.

Likevel kom meldingen om at bilbomben som eksploderte utenfor kjøpesenteret Arkan i Hawari i Haftar-kontrollerte Benghazi. Målet skal ha vært en kolonne med FN-kjøretøy. FNs utsending til Libya envoy Ghassan Salame kaller det et feigt angrep.

– Tre kollegaer i FN er drept i bombingen og ytterligere tre er blant de skadde, opplyser FN i en melding lørdag. Ifølge en sikkerhetstalsperson skal det ha vært åtte andre skadde i angrepet, inkludert ett barn.

Generalsekretær António Guterres fordømmer angrepet på det sterkeste og ber de libyske myndighetene bruke alle midler for å finne ut hvem som står bak handlingene og stille de skyldige til rette for angrepet.

Han ber også partene i konflikten respektere våpenhvilen og om å komme tilbake til forhandlingsbordet.

Ingen har så lagt påtatt seg ansvar for bilbomben.

Haftar, som lenge har hatt kontrollen over det østlige og sørlige Libya, ga i april sine LNA-styrker ordre om å innta Libyas hovedstad Tripoli, som nå holdes av den internasjonalt anerkjente regjeringen.

Kampene har imidlertid låst seg, mens tusener av mennesker er fordrevet fra forsteder rundt Tripoli.