Emiratenes kystvakt på første Iran-besøk siden 2013

Et luftfoto tatt 21. juli viser tankskipet Stena Impero, som er tatt i arrest av iranske myndigheter. Foto: Morteza Akhoondi / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Iran har tatt imot en delegasjon fra De forente arabiske emiratenes kystvakt med mål om å fornye samtaler om sikkerhet og samarbeid til sjøs og over grensen.

Det opplyser Irans statlige nyhetsbyrå IRNA, som siterer en uttalelse fra landets utenriksdepartement. Møtet er det første i sitt slag siden 2013.

– De to landene skal snakke om saker knyttet til delte grenser, besøk av borgere, ulovlig inngang og å legge til rette for deling av informasjon, skrev byrået før besøket tirsdag.

En tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at de to partene hadde et vanlig møte om ting som «fiskere og andre lignende temaer», og legger til at møtet ikke har «noe å gjøre med de nylige spenningene i regionen».

Spenningene har økt i regionen etter at flere oljetankere er tatt i arrest. I tillegg er flere tankskip blitt utsatt for eksplosjoner i Omanbukta.

USA og landets allierte i regionen har gitt Iran skylden for eksplosjonene, anklager Teheran bestrider. USA har bedt europeiske allierte om å delta i en militæroperasjon for å sikre skipstrafikken gjennom Hormuzstredet.

De forente arabiske emirater er del av en saudi-ledet koalisjon som kjemper mot de Iran-støttede Houthi-opprørerne i Jemen.

Forholdet mellom Iran og USA er blitt drastisk forverret etter at president Donald Trump i 2018 trakk USA fra atomavtalen med Iran og innførte sanksjoner mot Teheran.