Putin tar avstand fra liberale verdier

Russlands president Vladimir Putin hevder at et overveldende flertall av befolkningen vender ryggen til liberale verdier. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Liberalisme som ideologisk kraft er død, mener Vladimir Putin, som viser til økende motstand mot innvandring og multikulturalisme verden over.

Den russiske presidenten er dermed på linje med andre nasjonalistiske og populistiske ledere som har vunnet valg etter å ha manet til kamp mot det etablerte, som Donald Trump i USA, Victor Orban i Ungarn og Matteo Salvini i Italia.

– Liberale kan ganske enkelt ikke diktere noe som helst lenger, slik de har gjort de siste tiårene, sier Putin i et intervju med Financial Times.

Den russiske presidenten kritiserer Tysklands statsminister Angela Merkel og hevder at hun begikk en kardinalfeil ved å ta imot over 1 million flyktninger, først og fremst fra Syria.

Han hyller samtidig Trump for hans forsøk på å stanse strømmen av migranter og narkotika fra Mexico.

– Den liberale ideen forutsetter at man ikke trenger å gjøre noe. At migranter kan drepe, plyndre og voldta uten å bli straffeforfulgt, fordi rettighetene deres som migranter må beskyttes, sier Putin.

– Alle forbrytelser må straffes. Den liberale ideen er foreldet. Den har kommet i konflikt med interessene til et overveldende flertall av befolkningen, mener den russiske presidenten.

EUs president Donald Tusk tar sterkt avstand fra Putins uttalelser:

– Det er autoritært styresett, persondyrking og oligarkstyre som er foreldet, sier han i en kommentar til den russiske presidentens uttalelser.