Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen

Den uavhengige økonomen Gitanas Nauseda har vunnet presidentvalget i Litauen. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Den sentrumhøyre-orienterte, partiuavhengige økonomen Gitanas Nauseda vant over konservative Ingrida Simonyte i runde to av presidentvalget i Litauen.

Det ble klart etter at Simonyte, også partiuavhengig, erkjente valgnederlag da Gitanas hadde 74 prosents oppslutning etter at en firedel av stemmene var talt opp søndag kveld.

– Jeg gratulerer Gitanas og ønsker ham all lykke i jobben med å forene folket i Litauen, sier hun til rikskringkasteren LRT.

55 år gamle Nauseda, tidligere rådgiver for SEB-ban og kjent som økonomisk kommentator på litauiske nyhetssendinger, var favoritt til å vinne andre valgrunde etter å ha fått størst oppslutning i første valgrunde i mai.

Han tar over etter Dalia Grybauskaite, og har lovet å fortsette på den veien hun staket ut i sin regjeringstid. Grybauskaite er en av Europas sterkeste Russland-kritikere, og jobbet mot korrupsjon og for å forbedre Litauens økonomiske situasjon.

Presidenten har begrenset makt i Litauen, men rollen gir mer politisk innflytelse enn den gjør i de de andre baltiske landene. Blant annet vil Nauseda få ansvaret for å lede landets forsvars- og utenrikspolitikk og delta på EU- og NATO-toppmøter.

55-åringen får også i oppdrag å formelt utnevne statsminister, men trenger nasjonalforsamlingens godkjenning.