Protestbevegelsen i Sudan invitert til samtaler av militærjuntaen

Demonstranter utenfor militærjuntaens hovedkvarter i Khartoum. Foto: Salih Basheer / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Sudans militærjunta har invitert protestbevegelsen i landet til nye samtaler om maktovergang, ifølge bevegelsen selv.

Tusenvis av demonstranter befinner seg fortsatt utenfor militærets hovedkvarter i Khartoum, der de har tenkt å forbli fram til militærjuntaen gir fra seg makten slik president Omar al-Bashir måtte.

– Vi har blitt kontaktet av militærrådet, som ønsker å gjenoppta samtaler, heter det i en uttalelse fra protestbevegelsen.

I april la protestbevegelsen fram sin plan om sivil maktovertakelse, men militærrådet har ikke sagt seg enig i alle punktene. De fremhever fraværet av islamsk sharialovgivning i protestbevegelsens veikart for landet. Sharialovgivning var en sentral del av al-Bashirs rettspraksis.

– Vi har identifisert punktene der militærrådet har innvendinger. Avgjørende samtaler vil holdes for hvert av punktene, sier protestbevegelsen.

Militærjuntaen avsatte president Omar al-Bashir og tok makten tidligere i måneden. Da hadde det allerede vært flere måneder med protester mot al-Bashir. Men demonstrantene har fortsatt å gi uttrykk for sin misnøye og har krevd at det militære rådet trer til side og overdrar makten til et sivilt styre. Opposisjonen i landet har gått sammen om å forhandle med militærrådet, og det er disse samtalene som nå har båret frukter.