Trump hyller Egypts president

President Donald Trump sier forholdet mellom USA og Egypt aldri har vært bedre. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Tonen var gemyttlig mellom USAs president Donald Trump og hans egyptiske motpart Abdel-Fattah al-Sisi da den egyptiske lederen ankom Det hvite hus tirsdag.

Egypt har blitt kritisert for menneskerettighetsbrudd og systematisk forfølgelse av kritikere. Da Trump ble spurt om Sisis planer om å sitte ved roret til 2034, valgte den amerikanske presidenten å skryte av den tidligere egyptiske hærsjefen.

– Jeg mener han gjør en storslått jobb. Storslått president, sa Trump under en pressekonferanse i Det ovale kontor.

En høytstående amerikansk tjenestemann sa i forkant av møtet at de to presidentene hadde planlagt å diskutere arbeidet mot terror, Egypts forhandlinger om kjøp av russiske forsvarsmateriale og situasjonen for den koptiske kristne minoriteten i Egypt.

Sisi var generalen som styrtet Egypts første demokratisk valgte president, Mohamed Mursi, etter store demonstrasjoner sommeren 2013. Sisi ble valgt til president året etter i et valg opposisjonen boikottet.

Mursi ble satt bak lås og slå i likhet med tusenvis av Sisis meningsmotstandere, sekulære så vel som islamister. Etter avsettelsen fulgte det også flere blodige aksjoner mot demonstranter som samlet seg i gatene for å protestere mot kuppet.