FN og G7 ber om stans i kampene i Libya

FN og G7-landene ber krigsherren Khalifa Haftar stanse sin offensiv rundt Libyas hovedstad. Styrkene hans sier de har inntatt byens flyplass.

Styrkene rykker fram mot Tripoli fra flere hold i det som ser ut til å være en knipetangsmanøver.

Haftar og hans styrker utfordrer den FN-støttede regjeringen i Tripoli. Torsdag kunngjorde han at tiden var inne til å innta hovedstaden, og fredag rykket militsen, kjent som Libyas nasjonale hær (LNA) fram og inntok byen Suq al-Khamis, som ligger vel fire mil sør for Tripoli. Samtidig sto en annen LNA-styrke om lag tre mil vest for Tripoli.

Fredag kveld rykket militsen ytterligere fram og tok kontroll over den internasjonale flyplassen i Tripoli, ifølge LNA-talsmann Ahmad Mismari. Opplysningen er ikke bekreftet av andre kilder.

Politisk løsning

Samme kveld oppfordret FNs sikkerhetsråd LNA-militsen til å «stanse alle militære bevegelser».

– Sikkerhetsrådets medlemmer uttrykker dyp bekymring for den militære aktiviteten nær Tripoli som setter Libyas stabilitet og utsiktene for FN-mekling og en politisk løsning i fare, skriver Tysklands Fn-ambassadør, som for tiden leder Sikkerhetsrådet.

Også G7-landenes utenriksministre ba militsen stanse sin fremrykking, men unnlot på nevne Haftars navn.

– Vi oppfordrer alle involverte parter til å stanse den militære aktiviteten og bevegelsene mot Tripoli, heter det i en uttalelse fra utenriksministrene, som er samlet i franske Dinard. Også EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

– Den militære innsatsen hindrer utsiktene til en FN-ledet politisk prosess, setter sivile i fare og forlenger det libyske folkets lidelser, skriver G7-ministrene. De insisterer på at situasjonen i Libya ikke kan løses militært.

Kaos

LNA-militsen er en av flere titalls militser som oppsto etter diktatoren Muammar Gaddafis fall. Noen av dem er alliert med den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli, og andre alliert med Haftar, som leder en alternativ regjering øst i landet. FN støtter regjeringen i Tripoli, men ønsker å finne en politisk løsning Haftar også kan slutte seg til.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Gaddafis regime.