Israels riksadvokat varsler tiltale mot Netanyahu

Nåværende riksadvokat Avichai Mandelblit varsler tiltale mot statsminister Benjamin Netanyahu. Mandelblit var tidligere statsministerens kabinettssekretær. Les mer Lukk

Statsminister Benjamin Netanyahu bør tiltales for bestikkelse, bedrageri og økonomisk utroskap, opplyser Israels riksadvokat.

Riksadvokat Avichai Mendelblit informerte Netanyahu om sin beslutning torsdag, melder avisa Haaretz og flere andre israelske medier.

Netanyahu har avvist alle anklager og gjort det klart at han ikke kommer til å gå av selv om han blir tiltalt for korrupsjon. Riksadvokatens tiltalebeslutning kommer bare en drøy måned før Israel holder valg.

Netanyahu vil få anledning til å forsvare seg i et rettsmøte før en formell tiltale kan tas ut. Anklagene omfatter tre separate saker, og statsministeren har vært under etterforskning i tre år.

Historisk

Det er første gang i Israels historie at en riksadvokat varsler tiltale mot en sittende statsminister for bestikkelser.

– Du har skadd omdømmet og allmennhetens tillit til de offentlige embeter, skrev Mendelblit til Netanyahu da han kunngjorde beslutningen.

I den ene saken er Netanyahu anklaget for å ha mottatt gaver fra milliardærer i bytte mot ulike forretningsmessige og personlige tjenester.

I den andre saken anklages statsministeren for å ha lovet utgiveren av den israelske storavisen Yedioth Ahronoth gunstigere forretningsvilkår, i bytte mot positiv omtale.

For de to sakene må Netanyahu tiltales for bedrageri og økonomisk utroskap, mener riksadvokaten.

Bestikkelser

I den tredje saken anklages Netanyahu for bestikkelser og økonomisk utroskap. Han skal ha gitt landets største teleselskap Bezeq forretningsmessige fordeler mot løfter om positiv omtale på den Bezeq-eide nettavisen Walla.

– Du var i en interessekonflikt, du misbrukte din myndighet og tok andre hensyn som knyttes til dine personlige og din families interesser. Du korrumperte offentlige tjenestemenn som jobbet for deg, skriver riksadvokaten.

Mandelblit er utnevnt av Netanyahu, som han også tidligere var kabinettssekretær for. Netanyahus parti Likud hevder i en kommentar torsdag at anklagene er politisk motivert.

Likhet for loven

Statsministerens advokater hadde bedt om at riksadvokaten skulle utsette beslutningen til etter valget 9. april. Netanyahu, som har vært statsminister siden 2009, håper på gjenvalg, men er hardt presset.

Mendelblit ville ikke utsette kunngjøringen og påpeker at alle er like for loven.

– Allmennheten har rett til å vite om slike viktige beslutninger, sa han ifølge Haaretz.

Netanyahu svarte med å anklage riksadvokaten for å ha «overgitt seg» til venstresiden og mediene.