Saudi-Arabia reagerer på EUs svarteliste

EU mener Mohammed bin Salmans Saudi-Arabia ikke gjør en god nok innsats mot hvitvasking og terrorfinansiering. Foto: Ricardo Mazalan / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

EU har plassert Saudi-Arabia på en nylig lansert svarteliste over land som ikke gjør en god nok jobb mot terrorfinansiering og hvitvasking.

– Saudi-Arabia mener det er beklagelig at EU-kommisjonen har foreslått denne reviderte listen over «høyrisiko»-land, heter det i en uttalelse i det saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

Saudiarabiske myndigheter framholder at landet har gjennomført flere tiltak for å styrke samarbeidet med landets motparter.

USA stiller seg også avvisende til svartelisten. Landets finansdepartement sier amerikanske virksomheter ikke trenger å forholde seg til listen i arbeidet deres mot hvitvasking. USA som land er ikke med på listen, men amerikanske territorier som Jomfruøyene og Puerto Rico er svartelistet.

Listen består av 23 land, opplyser EU-kommisjonen. Målet med svartelisten er å beskytte EUs finanssystemer bedre mot risiko. Banker og andre institusjoner i EU pålegges nå å kontrollere handelen med de svartelistede landene ekstra nøye.