USA ber Saudi-Arabia stille Khashoggis drapsmenn til ansvar

USAs utenriksminister Mike Pompeo og kronprins Mohammed bin Salman møttes 16. oktober i forbindelse med Jamal Khashoggis forsvinning. Også da de møttes sist, oppfordret Pompeo Saudi-Arabia om å holde de som sto bak drapet på journalisten ansvarlige. Foto: Leah Mills / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Utenriksminister Mike Pompeo sa i en telefonsamtale med kronprins Mohammed bin Salman søndag at USA vil holde de som sto bak drapet på Khashoggi ansvarlige.

Både drapet på journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi og konflikten i Jemen var tema da USAs utenriksminister og Saudi-Arabias kronprins snakket sammen søndag.

– Utenriksministeren understreker at USA vil holde alle involverte i drapet på Jamal Khashoggi ansvarlige, og at Saudi-Arabia må gjøre det samme, sier Pompeos Heather Nauert i en uttalelse.

Hun sier Khashoggis kritikk mot bin Salman, som blant annet gikk på Saudi-Arabias krigføring i Jemen, ble tatt opp i samtalen.

Nauert sier også at Pompeo «gjentok USAs oppfordring om å stoppe fiendtligheter og ba alle parter om å forhandle om en fredelig løsning på konflikten» i Jemen.

Telefonsamtalen skjedde ikke lenge etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa at representanter fra blant annet Saudi-Arabia, USA og Storbritannia har fått lydopptak av drapet på Khashoggi.

2. oktober gikk journalisten inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Han skal umiddelbart ha blitt kvalt, før liket ble partert.