Valg i utbryterrepublikker i Øst-Ukraina

Separatistene i de selverklærte folkerepublikkene i Øst-Ukraina holder valg søndag, tross protester fra Vesten.

Opprørerne får støtte fra Kreml, og de vestlige maktene har bedt russerne om ikke å sabotere fredssamtalene for regionen. Både USA og EU mener valgene i Lugansk og Donetsk vil gjøre det vanskeligere å få en slutt på den væpnede konfliktene. Over 10.000 mennesker er drept i Øst-Ukraina siden 2014.

– Valgene er ulovlige og mangler legitimitet, og EU vil ikke anerkjenne dem, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

– Disse valgene er en hån, og vi ber Russland stoppe opp og ikke gjennomføre dette, sier USAs spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker.

Myndighetene i Kreml avviser å etterkomme dette og sier at valgene «ikke har noe å gjøre med» samtalene. Russerne mener derimot det er nødvendig med valg for å fylle maktvakuumet som har oppstått etter lederen for Donetsk-republikken, Aleksander Zakharenko, ble drept i et bombeangrep mot en kafé i august.

– Folk må simpelthen kunne leve og gå videre i livet og sikre en orden i regionen, som er underlagt en blokade og ustanselig trues med makt av Ukrainas myndigheter, sier talskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet.

I 2014 annekterte Russland Krimhalvøya og støttet de væpnede opprørene øst i Ukraina. De verste kampene er over, men lavintensitetskonflikten fortsetter å koste sivile og militære liv. Forhandlingene mellom partene er fastlåst, og fredsavtalene fra 2015 som ble støttet av Vesten, er ikke lenger verdt papiret de er skrevet på.

I både Donetsk og Lugansk er det ventet at de fungerende lederne ville vinne sine respektive valg – Denis Pusjilin i Donetsk og Leonid Pasetsjnik i Lugansk.