Valget i Kandahar avviklet uten større angrep

Afghanske menn står i kø for å stemme i Kandahar. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

En uke forsinket fikk innbyggere i Kandahar stemme på ny afghansk nasjonalforsamling. Men ikke alle møtte åpne valglokaler.

Valget i Kandahar sør i Afghanistan ble utsatt med en uke som følge av at provinsens politisjef og etterretningssjef ble drept i et Taliban-angrep bare to dager før valgdagen. NATO-toppen Scott Miller unngikk så vidt samme skjebne.

Provinsen var inntil 2001 Talibans høyborg.

Da valglokalene stengte lørdag ettermiddag, var det ikke meldt om større voldshendelser, men flere steder var det problemer med det nye biometriske systemet som ble brukt til å sjekke velgernes ID. Afghanske medier melder også at flere valglokaler fortsatt var stengt flere timer etter at de skulle ha åpnet

Myndighetene i provinsen har iverksatt tunge sikkerhetstiltak for at de 522.000 stemmeberettigede i Kandahar skulle komme seg trygt fram til de 173 valglokalene i provinsen.

Også forrige helg var valget preget av uregelmessigheter, tekniske problemer og mangel på valgmateriale. I tillegg gjennomførte Taliban flere rakett- og bombeangrep. Kun hver femte afghaner i stemmeberettiget alder avga stemme, men myndighetene er likevel fornøyd med at valget lot seg gjennomføre. Mange områder på den afghanske landsbygda er kontrollert av Taliban, og flere steder er sikkerheten for dårlig til at valget kunne avvikles.

Opprinnelig skulle valget ha vært holdt i 2015, men det er blitt utsatt flere ganger, blant annet på grunn av den ustabile sikkerhetssituasjonen.

I Ghazni-provinsen er valget utsatt på ubestemt tid grunnet uenighet mellom ulike etniske grupper om oppdelingen av valgkretsene.