Kim og Moon enige om å jobbe videre mot fred på Koreahalvøya

Your browser doesn't support HTML5 video.

Moon: Nord-Korea vil nedruste
Nord-Korea vil ta konkrete steg mot atomnedrustning, legge ned testanlegg og la internasjonale eksperter overvære dette, sier Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Etter onsdagens møte i Pyongyang har Moon og Nord-Koreas leder Kim Jong-un signert en felleserklæring.

Ifølge Moon har Kim samtykket til å legge ned et testanlegg for missiler og raketter og invitere internasjonale observatører til å overvåke nedleggelsen.

Sammen er de enige om å «fjerne alle farer som kan føre til krig på halvøya», ifølge Moon. Han sier også at full nedrustning ligger ikke langt inn i framtiden. Men ifølge nyhetsbyrået AP har Kim satt et krav om at USA må gjøre tilsvarende steg om Nord-Korea skal stenge landets største atomtestanlegg.

Oppretter buffersone

Moon ankom Pyongyang for første gang tirsdag for sitt tredje toppmøte med Kim. Tidligere møter har blitt holdt i grensebyen Panmunjom i den demilitariserte sonen.

Under møtene tirsdag og onsdag har de også blitt enige om å opprette en «buffersone» mellom de to landene for å redusere militære spenninger og unngå risiko for utilsiktede sammenstøt. De vil også fjerne elleve vaktposter i Panmunjom innen desember, med et mål om å en dag fjerne alle, samt rydde vekk landminer på begge sider.

Over grenselinjen vil det også innføres flyforbud for fly, helikoptre og droner.

Sommer-OL

Kim sa også til Moon onsdag at han vil besøke Seoul så fort det lar seg gjøre. Om dette skjer, vil Kim være den første nordkoreanske lederen til å besøke den sørkoreanske hovedstaden siden de to landene ble atskilt mot slutten av andre verdenskrig i 1945.

I en felles pressemelding bekrefter de to landene at de sammen vil søke om å arrangere sommer-OL i 2032. De vil også samarbeide om andre store sportsarrangementer, som sommer-OL i 2020.

Press fra USA

Moon var før turen til Pyongyang under hardt press fra USA som har ønsket at han skal komme videre i spørsmålet om nordkoreansk atomnedrustning. Amerikanerne krever full atomnedrustning, mens Nord-Korea først ønsker en formell erklæring om at Koreakrigen formelt er avsluttet.

Nord-Korea har også anklaget USA for å presse Nord-Korea med gangsterlignende metoder i et forsøk på å tvinge landet til å oppgi alle atomvåpen før det får noe tilbake.

Tonen er langt kjøligere enn da president Donald Trump møtte Kim til toppmøte i Singapore i juni. Før Moon forlot Seoul tirsdag morgen, lovet han å jobbe for «en ugjenkallelig og varig fred» og for en bedre dialog mellom Pyongyang og Washington.

Trump skriver på Twitter at avtalene Kim og Moon har inngått er "veldig spennende".