Bachelet valgt som ny menneskerettssjef i FN

Chiles tidligere president Michelle Bachelet er valgt til menneskerettssjef i FN. Foto: AP / Seth Wenig / NTB scanpix Les mer Lukk

Chiles ekspresident Michelle Bachelet ble fredag valgt som FNs nye høykommissær for menneskerettigheter.

Generalsekretær António Guterres i FN nominerte Bachelet 8. august, og fredag fikk hun støtte av hovedforsamlingen.

Guterres sier han er svært godt fornøyd over at Bachelet nå er valgt.

– Michelle Bachelet er en pioner, en visjonær, en prinsippfast kvinne, og en fremragende menneskerettsleder i disse urolige tider, tvitret Guterres.

Bachelet var Chiles president fra 2006 til 2010 og igjen fra 2014 til i år. Hun har også vært forsvarsminister og helseminister og tar nå over som FNs menneskerettssjef etter Zeid Ra'ad al-Hussein, som har hatt vervet i fire år.

Frittalende

Den frittalende Zeid Ra'ad al-Hussein har sagt at han ikke søker fornyet mandat, fordi han ikke tror stormakter som USA og Kina ønsker å ha ham der lenger. Zeid går av 31. august.

Den avtroppende menneskerettssjefen er jordansk diplomat og medlem av landets kongefamilie. Han har kritisert menneskerettsbrudd både i Myanmar, Ungarn, Syria og USA.

– Ingen respekterer deg for å tie stille, sa han i sin avskjedstale.

Pinochets regime

Den 66 år gamle sosialisten Bachelet var i sin tid aktiv motstander av general Augusto Pinochets regime i Chile.

Senere ble hun selv president i to perioder, avbrutt av en periode som leder for FNs kvinneorganisasjon UN Women.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley oppfordrer Bachelet til å «unngå tidligere feil» – trolig en henvisning til Zeids periode som menneskerettssjef.

USA trakk seg fra FNs menneskerettsråd tidligere i sommer og begrunnet avgjørelsen blant annet med at rådet kommer med «ensidig kritikk av Israel».