Minst 24 skadd i skogbrann i Portugal

En brann har ført til at flere har blitt evakuert i området rundt landsbyen Monchique. Foto: Javier Fergo/ AP Photo/NTB scanpix Les mer Lukk

Minst 24 mennesker er skadd i en skogbrann i Algarve i Portugal, ifølge lokale medier.

Avisa Público skriver at en 72 år gammel kvinne er kritisk skadd og fløyet til sykehus som følge av brannen i fjellområdet nær landsbyen Monchique.

Brannvesenet har satt inn 1.100 brannmenn og et brannslukningsfly, men har ikke kontroll på flammene i det populære ferieområdet sør i Portugal. Natt til mandag evakuerte nødetatene en rekke hus i Monchique.

– Vår prioritet er å beskytte folk, sa Portugals innenriksminister Eduardo Cabrita om nattas aksjon.

Hetebølge i Europa

Svært tørre forhold over lengre tid har bidratt til at brannen er blitt så stor.

Lørdag ble Lisboas 37 år gamle varmerekord slått da temperaturen i den portugisiske hovedstaden nådde 44 grader. Samme dag var det 46,8 grader i Alvega sentralt i landet.

Det er også svært varmt i Spania der fem personer har mistet livet i heteslag i den nordøstlige provinsen Tarragona. Lenger nord går Frankrikes myndigheter ut med en advarsel til innbyggere i forbindelse med den kraftigste hetebølgen siden 2003.

Den gang døde hundrevis av eldre som følge av de høye temperaturene.

– Folk må ikke bare huske å drikke, men også å spise og få i seg nok salt, sier helseminister Agnes Buzyn på en pressekonferanse.

Stor avlingssvikt i Tyskland

De neste dagene er det også ventet temperaturer over 30 grader så langt nord som Sverige, Storbritannia og Tyskland. I Sverige ventes temperaturene å nå 39 grader midt i denne uka.

Ekstremvarmen kommer etter fire måneder der det i snitt har vært 3,6 gradere varmere enn normalen målt for samme del av året i årene 1961 til 1990.

Det har ført til en landbrukskrise der avlingssvikten er på opp til 70 prosent enkelte steder, ifølge leder Joachim Rukwied i den tyske landbruksorganisasjonen DBV.