Opposisjonen frykter fusk under presidentvalget i Venezuela

Opposisjonskandidat Henri Falcon ble omringet av tilhengere da han avga stemme i det venezuelanske presidentvalget søndag. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Henri Falcon, president Nicolas Maduros hovedutfordrer i valget i Venezuela, sier han frykter at regjeringspartiet rigger valget i sin favør. 

Falcon endte opp med å bli Maduros hovedutfordrer ettersom brorparten av opposisjonskoalisjonen i Venezuela har kunngjort at de boikotter valget.

56-åringen levnes liten sjanse, men likevel ser det ut til at Maduro og Sosialistpartiet har sett seg nødt til å ta i bruk ulovlige midler, ifølge Falcon.

– Jeg har fått hundrevis av klager som går ut på at ansatte i Sosialistpartiet skanner velgernes identitetspapirer nær valglokalene, og at de har lovet dem premier hvis de stemmer på Maduro, sa Falcon mens han avga stemme i den nordvestlige byen Barquisimeto.

Både USA, EU og flere latinamerikanske land har også uttalt seg kritisk om valget i Venezuela, og bedt om at det blir utsatt.

– Venezuelas såkalte valg i dag er ikke legitimt, sier Heather Nauert, talsperson for amerikansk UD.

– Lavt oppmøte

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA, som er til stede i hovedstaden Caracas under presidentvalget i Venezuela, tyder mye på at valgdeltakelsen er lav.

Svært få velgere har møtt opp ved valglokalene nyhetsbyrået har undersøkt, og de har heller ikke observert noen køer i hovedstaden.

Flere sier de lar være å stemme fordi de ikke stoler på valgkommisjonen, som tydelig har stilt seg på Maduros side.

– Jeg velger å ikke stemme fordi jeg ikke stoler på den nasjonale valgkommisjonen. Det kommer til å være fusk, sier 47-årige Janet Borges, som bor i det rike nabolaget Chacao.

Regjeringen og informasjonsminister Jorge Rodriguez mener imidlertid at deltakelsen ligger an til å bli høy. Ifølge ham hadde 2,5 millioner avgitt stemme innen klokken 10 lokal tid, og arbeidere ved valglokalene sier de venter et oppsving rundt ettermiddagstider.

Mot gjenvalg

Valglokalene åpnet klokken 6 søndag morgen og er ventet å stenge klokken 18, det vil si ved midnatt søndag kveld norsk tid.

Maduro, som er arvtaker etter avdøde president Hugo Chávez, er ventet å slå Falcon, som ikke klarte å skaffe seg støtte blant lederne i opposisjonen. Heller ikke den relativt ukjente evangeliske pastoren Javier Bertucci er ventet å klare å utfordre den sittende presidenten.

På meningsmålingene leder Falcón med 30 prosent over Maduros 20, men lav valgdeltakelse vil trolig være nok til å sikre den sittende presidenten seieren, ifølge analytikere.

Opposisjonens mest populære ledere Leopoldo López og Henrique Capriles har ikke fått lov til å stille til valg.