23,8 m høy bølge i Sørishavet:

– Største bølge målt på den sørlige halvkule

Den største bølge noen gang målt til sjøs på den sørlige halvkule ble registrert utenfor kysten av New Zealand tirsdag.
Isfjell i farvannet utenfor Campbell Island, på en mer vindstille dag. Arkivfoto fra 2005: Scanpix/AP. Les mer Lukk

Monsterbølgen var på 23,8 meter, tilsvarende en åtte etasjer høy bygning.

En bøye registrerte bølgen tirsdag, under en kraftig storm i det ville Sørishavet. Målingen ble gjort nær Campell-øya, 700 km sør for New Zealand, ifølge forskningsgruppen MetOcean Solutions.

Havforskeren Tom Durrant sier bølgen skyllet vekk den tidligere rekorden på den sørlige halvkule, en 22,03 meter høy bølge registrert i 2012.

– Det vi kjenner til er dette den største bølgen noen gang registrert på den sørlige halvkule, sier han til AFP, og legger til at Sørishavet er en «motor» for å skape digre dønninger som sprer seg over jorden.

Les også:Hawaii rammet av det kraftigste jordskjelvet på 40 år

– Surfere i California vil merke den

– Faktisk kan surfere i California vente etterdønninger av denne stormen langs sine kyster i løpet av omkring en uke, sier forskeren.

En surfer i San Diego i California måtte gi tapt for bølgen denne gang. Arkivfoto/illustrasjon: Scanpix/AP. Les mer Lukk

Durrant legger til at stormen trolig pisket opp enda større bølger, opp mot 25 meter i høyden, men at bøyen ikke var plassert slik at disse kunne måles.

Han sier bøyen ble installert i mars for å måle de ekstreme forholdene i Sørishavet, og at den kun måler i perioder på 20 minutter hver tredje time for å spare batteri.

– Det er svært sannsynlig at større bølger oppsto mens bøyen ikke gjorde målinger, sier han.

Her på den nordlige halvkule, nærmere bestemt i Nordsjøen, ble den ubemannede Draupner E-plattformen 1. januar 1995 truffet av en nesten 26 meter høy bølge.
– Da vi så dataene trodde vi først det var en feil, sa fagleder ved NGI, Per Sparrevik til forskning.no i en artikkel om fenomenet.
Les også: New Zealand er lei av å falle av kartet

Loenulykkene skapte større flodbølger

Men det var bølger på det åpne hav. For eksempel rasulykker med påfølgende flodbølger i mer innelukkede bukter eller innsjøer kan man få betydelig kraftigere utslag.

Flodbølgene i innsjøen Lovatnet i Stryn kommune er et eksempel. Skredet i 1905 skapte en 40 meter høy flodbølge, mens berghammeren som traff vannet i 1936 skapte en bølge opp mot 74 meter.

Les også:De norske tsunamiene

Embed: campbell