Voldtatt 19-åring dømt til døden for drap i Sudan

En 19 år gammel sudansk kvinne er dømt til døden etter at hun drepte kjæresten sin da han forsøkte å voldta henne. Amnesty ber Sudan omgjøre dommen.

Noura Hussein Hammad ble giftet bort mot sin vilje da hun var 16 år gammel, ifølge Amnesty International.

– Hun er et offer, og dommen mot henne er uakseptabel. Sudanske myndigheter må omgjøre denne svært urettferdige dommen og sørge for at Noura får en rettferdig rettssak som tar med i beregningen hennes formildende omstendigheter, sier Seif Magango, talsperson for Amnesty International.

Organisasjonen mener Abdulrahman Hammad, kvinnens avdøde ektemann, var rasende fordi hun ikke ønsket å ha en seksuell relasjon til ham. Han inviterte derfor tre slektninger til å hjelpe ham med å voldta henne.

Morgenen etter, 2. mai i fjor, forsøkte Hammad igjen å voldta kona, ifølge Amnesty. Denne gangen lyktes hun imidlertid med å løpe inn på kjøkkenet, der hun fant en kniv.

Etter å ha drept ektemannen i selvforsvar rømte 19-åringen hjem til sine egne foreldre. Det var hennes far som varslet politiet om drapet.

Under rettssaken mot kvinnen i juli i fjor ble hun funnet skyldig i forsettlig drap. Siden har hun sittet i et kvinnefengsel, opplyser Amnesty.

I Sudan er det lovlig å gifte seg fra man har fylt ti år. De seneste årene har stadig flere demonstrert mot tvangsekteskap for mindreårige jenter i landet.