Tidligere FSB-sjef overbevist om at Berg jobbet for USA

Frode Berg sitter fengslet i Moskva, anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Les mer Lukk

Den spionsiktede nordmannen Frode Berg deltok i en operasjon som var styrt av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, mener en tidligere FSB-sjef.

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg har via sine advokater fortalt at han var på oppdrag for Etteretningstjenesten da han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor.

Men tidligere FSB-generalmajor Aleksandr Mikhailkov sier til Aftenposten at den egentlige oppdragsgiveren er CIA.

– Å bruke en pensjonist som Berg som ikke skjønner hva som skjer, men har mange venner og ofte reiser til Russland, passer perfekt inn i hvordan CIA jobber, sier Mikhailkov.

Han legger til at amerikanerne ikke ønsker at deres norske agenter skal forstå at de egentlig jobber for «storebror» og ikke for sitt eget land – men at det er dette som er realiteten.

– I våre øyne ville ikke norsk etterretning operert fritt på egen hånd i Moskva. De gjør alltid hva amerikanerne og CIA sier, sier Mikhailkov til avisen.

Mikhailkov sier i intervjuet at det er en stor seier å avsløre en agent og at saken kan brukes politisk og diplomatisk av det russiske utenriksdepartementet. Fordi Berg er sivilist, må han først dømmes i en rettssak før det kan bli aktuelt med en utlevering.

Frode Berg nekter skyld, selv om han har medgitt å ha utført et oppdrag for E-tjenesten.

Mer om saken:

Forsker: Frode Berg kan være offer for russisk kontraspionasje

Solberg vil ikke bekrefte at Frode Berg jobbet for E-tjenesten

Advokat tror VM kan bli løsningen for Frode Berg