Astronauter tilbake på jorda etter et halvt år i rommet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Astronauter tilbake på jorda etter et halvt år i rommet Les mer Lukk

To astronauter og en kosmonaut er nå trygt tilbake på jorda etter et halvt år om bord på Den internasjonale romstasjonen ISS.

Den russiske Sojus-kapselen nærmet seg bakken med bremsekraft fra en rød og hvit fallskjerm og landet på oppsatt tid klokken 14.47 torsdag lokal tid i Kasakhstan.

Om bord var den italienske astronauten Paolo Nespoli fra Det europeiske romfartsbyrået ESA, den amerikanske NASA-astronauten Randy Bresnik, og den russiske kosmonauten Sergej Ryazanskij fra det russiske romsenteret Roscosmos.

Da hadde de tilbrakt 139 dager om bord på ISS. Under sitt opphold i bane rundt jorda bidro de til flere hundre ulike forskningseksperimenter, og de fikk også med seg flere spaserturer i rommet.

En telefonsamtale med pave Frans satte også preg på tilværelsen. Han snakket med dem om Dante og om barneboka «Den lille prinsen» av Antoine de Saint-Exupéry. Bresnik, som tidligere har deltatt i Irak-krigen, sa til paven at det som har gjort mest inntrykk i rommet er at det der «finnes ingen grenser, ingen konflikt, alt er bare fredfylt».

Nå er det kun russiske Alexander Misurkin, som leder oppdraget på ISS; og to amerikanske astronauter – Joe Acaba og Mark Vande Hei, som er igjen på stasjonen. Mannskapet på tre blir imidlertid utvidet til seks når NASA-astronaut Scott Tingle, russiske Anton Sjkaplerov og japanske Norishige Kanai blir sendt opp fra Kasakhstan søndag.

VIDEO: Før landing: – Tilbake på planeten venter alle vi er glade i.

Your browser doesn't support HTML5 video.

– Tilbake på planeten vår venter alle vi er glade i Les mer Lukk