17-åring dømt til seks års fengsel for terrorplaner i Danmark

Ei 17 år gammel jente er dømt til seks års fengsel for å ha planlagt bombeangrep mot to danske skoler. Hun skal ha blitt radikalisert under en reise til Tyrkia.

Tenåringsjenta ble funnet skyldig av en enstemmig rett i Holbæk på Sjælland tirsdag. Torsdag var straffeutmålingen på seks års fengsel klar.

Dermed fikk ikke påtalemyndigheten medhold i sin påstand om at 17-åringen burde dømmes til forvaring på ubestemt tid i stedet for fengselsstraff.

Aktoratet viste til en psykologisk utredning der jenta beskrives som en psykisk ustabil og usikker person med store identitetsproblemer.

Jenta ble ifølge dommen radikalisert i løpet av kort tid på en reise til Tyrkia i 2015. Fra jenteværelset i den lille landsbyen Kundby vest på Sjælland forsøkte hun å opprette kontakt med ekstremistgruppa IS. Hun fikk kontakt med flere ytterliggående islamister.

Les også: Danmark forlenger grensekontroll

Planen var å sprenge en bombe på Sydskolen i Fårevejle, noen kilometer fra barndomshjemmet, under en fest i januar 2016. Jenta hadde gått til innkjøp av flere ingredienser som brukes i TATP, et sprengstoff som er blitt brukt i flere terrorangrep, og som er kjent for å være svært ustabilt. I tillegg hadde hun sjekket bombeoppskrifter på nettet.

Men jenta rakk ikke å lage noen bombe før festen gikk av stabelen, og pekte ut et nytt mål, den jødiske Carolineskolen i København. Hun har selv sagt at hun ikke hadde tenkt å sette planene ut i livet, at hun kun forsøkte å få oppmerksomhet, men det har domstolen ikke festet lit til.

Jenta ble pågrepet 13. januar i fjor og har sittet fengslet siden. Under oppholdet på en sikringsanstalt stakk hun en vernepleier med et glasskår fra et knust speil.

Les også: Seks religiøse forkynnere svartelistet i Danmark