Finlands ekspresident er død

Kong Olav (t.v.) sammen med Mauno Koivisto i 1980. Foto: Henrik Laurvik NTB / NTB scanpix Les mer Lukk

Finlands tidligere president Mauno Koivisto er død, 93 år gammel.

Koivisto døde på et sykehus i Helsinki fredag kveld. Det skal holdes statlig begravelse for den tidligere presidenten, opplyser presidentens kontor. Datoen er foreløpig ikke bestemt.

I januar i år ble det kjent at Koivisto hadde fått Alzheimers sykdom.

Sosialdemokraten Koivisto var Finlands president fra 1982 til 1994. Han vant valget i 1982 og ble gjenvalgt i 1988.

I utenrikspolitikken fulgte Koivisto til å begynne med i fotsporene etter forgjengeren Urho Kekkonen og holdt et nært forhold til Sovjetunionen. En avtale om vennskap, samarbeid og bistand ble forlenget med 20 år i forbindelse med Koivistos første statsbesøk til Sovjetunionen i 1983.

Under den sosialdemokratiske presidenten ble forholdet endret utover. Da Sovjetunionen falt i 1991 førte det til store endringer i Finlands utenrikspolitikk. Blant annet søkte Finland om EU-medlemskap våren 1992.

Koivisto var populær i Finland, og flere finske politikere har fredag sendt sine kondolanser.

– President Mauno Koivistos død er en trist beskjed. En stor mann for republikken og arbeiderbevegelsen er borte. En æra er slutt, sier partileder Antti Rinne i Finlands sosialdemokratiske parti.

– Mauno Koivisto var en stor president. En kompromissløs demokrat med rettferdighetssans som innskrenket sin egen makt for å styrke demokratiet, sier Ville Niinistö, partileder for Gröna forbundet.