Tyskland har stanset våpenleveranser til Tyrkia

Siden 2016 har Tyskland stanset elleve våpenleveranser til Tyrkia på grunn av menneskerettighetshensyn. Foto: Basin Bulbul / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Tyskland har siden 2016 stanset elleve våpenleveranser til Tyrkia av menneskerettighetshensyn. 

Dette kommer fram i et dokument fra økonomi- og energidepartementet i Tyskland.

Våpenleveransene, som inkluderte håndvåpen, ammunisjon og andre våpenkomponenter, ble stanset på grunn av menneskerettighetshensyn. Det skriver departementet i et svar på spørsmål fra den venstreorienterte politikeren Jan van Aken.

Avgjørelsen om å stanse leveransene til Tyrkia ble ifølge departementet tatt i frykt for at våpnene kunne bli brukt til undertrykkelse eller i den kurdiske konflikten.

Jan van Aken, en våpenekspert for opposisjonspartiet Die Linke i nasjonalforsamlingen, ønsker avgjørelsen velkommen og sier den markerte en presedens for å nekte våpen til andre NATO-medlemmer.

Angela Merkel og Recep Tayyip Erdogan

– Det neste steget må være at Tyrkia ikke får noen våpen fra Tyskland i det hele tatt, sier van Aken til den tyske avisa Süddeutsche Zeitung.

Tyskland og Tyrkia har vært involvert i en lang diplomatisk krangel som har eskalert etter at president Recep Tayyip Erdogan begynte å slå hardt ned på meningsmotstandere etter kuppforsøket i fjor sommer.

Les også: Merkel ber Erdogan slutte med nazisammenligninger

Tyrkia truer med å sende 15.000 flyktninger til EU hver måned

Tyrkia: – Europa står foran sammenbrudd og religionskrig

NATO-landet Tyrkia drøfter kjøp av russisk rakettsystem