NATO-landet Tyrkia drøfter kjøp av russisk rakettsystem

Den russiske presidenten Vladimir Putin har diskutert våpensalg med Tyrkias Tayyip Erdogan. Les mer Lukk

Tyrkia drøfter et kjøp av det avanserte rakettsystemet S-400 med russiske myndigheter.

Det bekrefter det tyrkiske forsvarsdepartementet onsdag. For noen år tilbake inngikk Tyrkia en avtale med Kina om kjøp av luftvernraketter. Avtalen vekket bekymring blant Tyrkias allierte i NATO og ble skrinlagt i 2015.

Saken skal ha blitt diskutert da Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møtte Russlands president Vladimir Putin i Moskva i forrige uke.

– Det er framgang i diskusjonene, sier den tyrkiske forsvarsministeren Fikri Isik til det statlige nyhetsbyrået Anadolu. Isik antydet i fjor at landet var interessert i det russiske systemet.

Les også: Tyrkia truer med å slippe løs flykningestrøm igjen

S-400-raketter er utplassert i Tyrkias naboland Syria for å beskytte de russiske basene Khmeimim og Tartus.

Putins talsmann Dmitrij Peskov har tidligere uttalt til russiske medier at landene er interessert i å fortsette forhandlingene om et salg. Sjefen for den russiske våpenprodusenten Rostec, Sergej Tsjemezov, har uttalt at Tyrkia ønsker å kjøpe rakettsystemet på kreditt fra Russland, ifølge nyhetsbyrået TASS.

Meldingene kommer mens det er bekymring i vestlige land for at Erdogan stadig driver Tyrkia i mer totalitær retning, og posisjonerer NATO-landet stadig nærmere Russland.

Les også: Stoltenberg ber Erdogan og Rutte om å roe seg