Offensiven mot Mosul fortsetter

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her takker innbyggerne soldatene for å ha jaget bort IS Les mer Lukk

Irakiske styrker angrep IS fra flere kanter mandag og tok kontroll over områder nær Mosul. Tett bebyggelse og mange sivile kommer til å bremse offensiven når styrkene nærmer seg bykjernen.

Innrykkingen i Bashiqa er en del av offensiven mot Mosul i den oljerike Nineve-provinsen nord i Irak. De eneste som er igjen i Bashiqa, 20 kilometer fra Mosul, er IS-krigere, og det er ventet flere militære angrep utover dagen.

Irakiske styrker begynte framstøtene mot Mosul forrige uke, men sliter med å sikre områdene de har erobret fra IS. Offensiven støter på bilbomber, feller og krigføring i trange gater etter hvert som de nærmer seg bykjernene.

Driver IS ut

Bashiqa har vært omringet av kurdiske peshmerga-soldater de siste ukene, men framstøtet mot byen mandag er det mest omfattende forsøket til nå på å drive IS ut av byen.

Søndag angrep de kurdiske militssoldatene byen med bomber og artilleri. De fortsatte mandag morgen i påvente av støtte fra de USA-ledede styrkene.

Brett McGurk, USAs spesialutsending til den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot IS, sier de «ligger foran skjema» i offensiven mot Mosul.

Les også: Unicef om Mosul: – Mennene har forsvunnet

Heiste Iraks flagg

Mandag meldte nyhetsbyrået AFP at styrkene har gjenerobret byen Hammam al-All. Sistnevnte ligger drøyt 15 kilometer sørøst for byen, langs elven Tigris, og har vært okkupert av IS siden 2014.

Den libanesiske kringkasteren al-Mayadeen viste mandag bilder av soldater som heiste det irakiske flagget fra et hustak i byen.

Les også: Irakiske styrker sliter i Mosul

Mange sivile

Det blir stadig vanskeligere å rykke inn mot sentrum av Mosul, ettersom disse områdene er mye tettere befolket. Tusenvis av sivile har flyktet fra Mosul de siste ukene, men det oppholder seg trolig fortsatt over 1 million mennesker i byen.

Militæroffensiven ble innledet 17. oktober, men først forrige tirsdag krysset de første soldatene bygrensa.

Natt til mandag tente IS-krigere på 19 oljefelt, og brannen har skapt en stor giftig sky over Mosul, melder BBC.

Områdene nord, sør og vest for Mosul er fortsatt IS-okkupert.

FNs helseorganisasjon har satt opp 82 reaksjonslag som skal ta seg av faren for epidemier, kjemikalieskader og andre helseproblemer som kan ramme dem som flykter fra Mosul.

Les også: Ekspert: – IS vil overleve og være hevnlystne

23 drept

I helgen ble minst 23 mennesker drept i flere selvmordsangrep i Nord-Irak. I utkanten av Tikrit ble 15 mennesker drept og 35 såret da en selvmordsbomber kjørte en ambulanse lastet med sprengstoff opp til en veisperring.

I Samarra sør for Tikrit ble minst åtte mennesker drept og 14 såret i to selvmordsangrep med bilbomber.

IS har i en kunngjøring tatt på seg ansvaret for selvmordsaksjonene, som trolig er et svar på militæroffensiven mot Mosul og andre områder de kontrollerer. (©

Bakgrunn: Det store slaget mot IS har begynt

SE VIDEO: Staellittbildene viser forsvarsplanen til IS:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Satellittbildene viser forsvarsplanen til IS