Irak med skarp advarsel til Tyrkia

Iraks statsminister Haider al-Abadi. Bildet er fra 2014. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

 Iraks statsminister, Haider al-Abadi, advarer Tyrkia om at å fortsette militæroperasjonene i Irak kan føre til en «regional krig», melder Reuters.

Abadi holdt en pressekonferanse tirsdag kveld, der han snakket om avgjørelsen det tyrkiske parlamentet tok forrige uke om å fortsette militære operasjoner mot ekstremistorganisasjoner i Irak og Syria ytterligere ett år.

– Vi har flere ganger bedt Tyrkia å ikke blande seg i irakiske anliggender og jeg frykter at dette tyrkiske eventyret kan føre til en krig i regionen, sa statsministeren.

Det irakiske parlamentet fordømte den tyrkiske avgjørelsen om å utvide operasjonen i Irak. Tyrkias ambassadør i Bagdad ble kalt inn av det irakiske utenriksdepartementet, som fordømte det de kaller provoserende uttalelser om operasjonen for å få IS-krigere ut av Mosul.

– Måten tyrkiske myndigheter oppfører seg på er uakseptabel og vi ønsker ikke å gå inn i en militær konflikt med Tyrkia, sa Abadi.

Tyrkias innsats for å trene sunnimuslimsk milits i Nord-Irak er ikke godkjent av den irakiske regjeringen, som har protestert sterkt.

Etter de nye irakiske protestene ble Iraks utsending i Ankara innkalt av tyrkiske myndigheter, som protesterte mot det irakiske parlamentets motstand.