Obama: – 50 land har lovet å ta imot 360.000 flyktninger

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obama: – 50 land har lovet å ta imot 360.000 flyktninger Les mer Lukk

50 land har lovet å ta imot 360.000 flyktninger i løpet av 2016, dobbelt så mange som i fjor, ifølge USAs president Barack Obama.

Han presenterte tallet under åpningen av et toppmøte om flyktninger i forbindelse med FNs hovedforsamling tirsdag. Den amerikanske presidenten roste Tyskland, Canada og flere andre land som har åpnet grensene sine for dem som flykter fra konflikter rundt om i verden.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon understreket imidlertid at behovet fortsatt er enormt.

– Nær 1,2 millioner av de mest sårbare flyktningene trenger bosetting. Likevel ble bare litt over 100.000 bosatt i litt over 20 land i fjor, sa generalsekretæren.

EU-president Donald Tusk understreket på sin side at tiden for ukontrollert immigrasjon er over. Han viste til situasjonen i 2015 da EU ikke klarte å effektivt kontrollere sine yttergrenser.

– Dette vil ikke gjenta seg. Målet vi jobber mot er at flyktninger skal få asyl i EU gjennom bosetting og ikke gi seg ut på en risikabel og tragisk reise organisert av menneskesmuglere, sa Tusk.

Mer penger til bosetting

Hensikten med Obamas flyktningtoppmøte er å skaffe mer penger til humanitære operasjoner og internasjonale organisasjoner, gi flere flyktninger mulighet til å bosette seg i et nytt land og å gi flyktninger bedre mulighet til å bli selvhjulpne og få utdanning og lovlig arbeid.

Møtet samler land som allerede har bidratt spesielt mye til å avhjelpe flyktningkrisen, eller som tar mer enn sin del av ansvaret, for eksempel ved å huse mange flyktninger. Statsminister Erna Solberg (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) deltar. Andre land som deltar, er Jordan, Mexico, Tyskland, Canada, Etiopia og Sverige.

– Rollemodellen Norge

Solberg har imidlertid ikke med seg løfter om mer hjelp til verdens flyktninger til møtet, men viser til hva Norge allerede har gjort.

– Det er et poeng å være rollemodeller, sier hun.

Hun påpeker at Norge er blant landene som gir mest for å hjelpe syriske flyktninger i nærområdene. Norge har også spilt en rolle i å samle inn penger til syriske flyktninger, gjennom en donorkonferanse landet organiserte sammen med Storbritannia i februar. Norge jobber nå med å få landene til å innfri løftene sine, ifølge statsministeren.

Dessuten blir 3.120 kvoteflyktninger hentet til Norge i år, i tillegg til at landet skal ta imot 750 asylsøkere gjennom EUs asylkvoteordning.

– Norge har hentet kvoteflyktninger i 25 år. Det er veldig få land som har gjort det på samme nivå som oss, sier Solberg.

Resultatløst møte

Obamas møte finner sted dagen etter et stort FN-toppmøte om flyktninger og migrasjon, et møte som endte uten at landene har forpliktet seg til en bedre byrdefordeling, slik FN har bedt om.

I forkant av møtene har imidlertid USA lovet å ta imot 110.000 flyktninger det neste året. I år kommer det 85.000.

Obama brukte også sin siste tale til FNs hovedforsamling tirsdag til å be verdens ledere gjøre livet bedre for verdens om lag 60 millioner flyktninger. Ikke siden andre verdenskrig har så mange vært på flukt. Opptil to tredeler er på flukt i eget land.