Fransk domstol kan skrote burkiniforbud

Burkiniforbudet som råder på en rekke franske strender, har skapt kraftige reaksjoner langt utenfor Frankrikes grenser. Her viser demonstranter sin motstand utenfor den franske ambassaden i London torsdag. Foto: Neil Hall / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Frankrikes grunnlovsdomstol ventes fredag å avgjøre om lokale myndigheter kan nekte kvinner å ikle seg heldekkende badedrakt på stranda.

Burkiniforbudet som er innført i en rekke franske byer i sommer, har skapt voldsomme reaksjoner langt utenfor landets grenser.

I Frankrike har saken havnet i landets øverste administrative domstol, som vurderer om de lokale forbudene er i tråd med grunnloven. Konkret behandler domstolen i Paris burkiniforbudet som er lagt ned i byen Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice i Sør-Frankrike. Men kjennelsen som er ventet fredag ettermiddag, kommer trolig til å skape presedens for de rundt 30 byene som har lagt ned forbud mot burkinien.

Burkiniforbudene har utløst en hissig debatt om kvinners rettigheter, sekularisme og religionsfrihet.

Les også: Frp-leder vil ha forbud mot burkini

Saken har også splittet regjeringen. Statsminister Manuel Valls støtter de lokale ordførerne og sa torsdag til TV-kanalen BFM at burkinier representerer «kvinneslaveri».

Andre mener tiltaket bare forverrer spenningene i Frankrike etter en rekke blodige terrorangrep utført av muslimske ekstremister. Utdanningsminister Najat Vallaud-Belkacem, en feminist med røtter fra Nord-Afrika, mener forbudet mot plagget er politisk motivert. Ministeren påpeker at hun selv ikke liker burkinien, men mener tiltaket nører opp under rasistiske holdninger.

Les også: Burkini-designer skuffet over debatt