Tallet på døde fortsetter å stige i Italia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dronevideo viser omfattende ødeleggelser etter jordskjelvet Les mer Lukk

Tallet på døde etter det kraftige jordskjelvet i Italia er oppjustert til 247, opplyser sivilforsvaret i landet. Mange av de døde er barn, ifølge helseminister Beatrice Lorenzin.

Videre er minst 368 mennesker skadd, opplyste sivilforsvaret torsdag morgen. Det er ikke oppgitt nytt anslag på hvor mange som fortsatt er savnet.

Jordskjelvet rammet fjellområdene mellom regionene Umbria, Lazio og Marche klokken 3.36 natt til onsdag.

I Marche er anslagsvis 1.500 mennesker nå hjemløse som følge av skjelvet, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Skjelvet, som hadde en styrke på 6,2, kunne merkes fra Bologna i nord til Napoli i sør. Det ble etterfulgt av et kraftig etterskjelv med styrke 5,5 om lag én time senere, samt flere mindre skjelv.

Det tok lang tid før redningsmannskapene nådde fram til flere av bygdene, delvis på grunn av vanskelig beliggenhet. Mannskapene kjemper nå mot tiden i håp om å finne ytterligere overlevende før det blir for sent. Med bare nevene som redskap finkjemmet redningsmannskaper, bistått av brannmenn og redningshunder, sammenraste bygninger gjennom natten.

Les også: Kappløp med tiden for jordskjelvrammede – 159 bekreftet omkommet

Sov i telt

Flere hundre mennesker tilbrakte en kjølig natt i raskt oppsatte telt. Risikoen for etterskjelv gjorde det for farlig å vende hjem.

Skjelvet rammet i en årstid da eiere av feriehjem og andre besøkende til området gjør at antallet mennesker der øker. Mange av ofrene var fra Roma.

Det hardest rammede området ligger like nord for L’Aquila, byen der omkring 300 mennesker mistet livet i et annet kraftig skjelv i 2009.

Les også: Se bildene fra ødeleggelsene etter jordskjelvet i Italia

– Ga ikke lyd fra seg

69 år gamle Guido Bordo mistet søsteren og svogeren etter at de to ble fanget i feriehjemmet sitt i Illica, nær Accumoli.

– De gir ikke lyd fra seg, vi hører bare kattene deres, sa han til nyhetsbyrået AFP før dødsfallene ble bekreftet.

– Jeg skyndte meg hit straks skjelvet skjedde. De klarte å få ut min søsters barn, de er på sykehus nå, la han til.

– Grenseløs smerte

Statsminister Matteo Renzi besøkte onsdag jordskjelvområdet.

– Dette er grenseløs smerte, sa han.

Renzi lover en storstilt gjenoppbygging som vil gjøre det mulig for innbyggerne å fortsette å bo i lokalsamfunnene.

Anslagsvis 70 prosent av alle bygninger i Italia oppfyller ikke dagens krav til jordskjelvsikring. Hver gang det finner sted et nytt stort skjelv, legges det fram forslag om forbedringer, men hindres av Italias famøse byråkrati, manglende finansiering og den enorme oppgaven det vil være å sikre tusenvis av gamle byer.

Dårlig sikring

Krav om jordskjelvsikring blir heller ikke alltid oppfylt når man bygger nytt, noe man så da elleve studenter mistet livet da en studentbolig raste sammen i 2009-skjelvet i L'Aquila, og da en barneskole ble lagt i grus i San Giuliano di Puglia i 2002. Alle byens førsteklassinger, 26 barn, mistet livet.

Italia er Vest-Europas mest jordskjelvutsatte land.

– I et land der vi i løpet av de siste 40 årene har hatt minst åtte store jordskjelv, er berging av liv det eneste vi har lært. Vi ligger langt etter på alle andre områder, skriver spaltist Sergio Rizzo i torsdagens utgave av Corriere della Sera.