NASA testet rakettmotor som skal sende mennesker til Mars

Your browser doesn't support HTML5 video.

NASA testet rakettmotor som skal sende mennesker til Mars Les mer Lukk

Som et ledd i i utviklingen av romraketter som skal kunne sende mennesker til Mars, gjennomførte ingeniører i NASA torsdag en vellykket test av en ny, kraftig rakettmotor.

Den vellykkede testen av en ny rakettmotor kom som et viktig steg i utviklingen av NASAs ambisiøse prosjekt, Space Launch System (SLS), som tar sikte på å sende mennesker lenger ut i verdensrommet enn noensinne tidligere.

Motoren som ble testet, en såkalt RS-25, skal gjøre grovarbeidet når NASAs nye og forbedrede raketter legger ut på bemannede kartleggingsoppdrag. Totalt vil fire motorer av typen RS-25 produsere nesten en million tonn skyvkraft under oppskyting.

Les også: NASA: – Flytende vann om sommeren på Mars

Testet smerteterskler

Motorene, som går på flytende hydrogen og oksygen, er modifiserte utgaver av tidligere rakettmodeller, skriver NASA på sine nettsider.

I løpet av forsøket testet ingeniørene smerteterskelen til motorene ved å konstant endre forhold i omgivelsene som temperatur og lufttrykk. RS-25-motoren duret og gikk selv under de mest ekstreme forholdene, og testen ble således betegnet som fullstendig vellykket.

Les også: NASA «leker med ilden» i verdensrommet

Ferdig i 2018

I fjor gjennomførte NASA en rekke utviklingstester, blant annet på avanserte flymotorer, som i samarbeid med RS-25-motorene senere skal brukes i en prøveflygning.

Når SLS-fartøyet står klart i 2018, vil det ruve 98 meter over bakken. De fire RS-25-hovedmotorene, vil kun stå for 25 prosent av kraften som må til for å få fyrtøyet ut av Jordens gravitasjonsfelt. To boosterraketter vil stå for størsteparten av den kraften.