Saudiledet koalisjon vil granske sykehusbombing

Den saudiledede koalisjonen sier de vil granske bombingen av et sykehus i Jemen drevet av Leger Uten Grenser (MSF). Minst elleve personer ble drept i angrepet.

I tillegg ble 19 personer såret i mandagens angrep, opplyser MSF, som sier den saudiledede militærkoalisjonen står bak. Blant ofrene er flere kvinner og barn samt en MSF-ansatt. Sykehuset som ble rammet, ligger i distriktet Abs i den opprørskontrollerte Hajja-provinsen nord i Jemen

– Nok en gang ble et sykehus i full drift fylt med pasienter og lokalt og internasjonalt ansatte bombet, i en krig der det ikke vises noe respekt for medisinske fasiliteter og pasienter, heter det i en uttalelse fra MSF.

Fordømmelser

Den saudiledede militærkoalisjonen sier tirsdag at de vil gjennomføre en «uavhengig gransking» av «meldinger» om at sykehuset ble rammet. Det skjer i kjølvannet av fordømmelser fra blant annet FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Generalsekretæren noterer seg med forferdelse at sivile, inkludert barn, fortsetter å være de som blir hardest rammet av kampene og militæroperasjonene i Jemen, heter det i en uttalelse.

Fra Washington heter det at USA er «dypt bekymret» over meldinger om luftangrepet, mens Amnesty International omtaler angrepet som det seneste i en lang rekke ulovlige angrep mot sykehus.

– Angrep mot skole

Ifølge MSF er mandagens angrep det fjerde på tolv måneder mot medisinske fasiliteter som organisasjonen driver eller støtter i Jemen. GPS-koordinatene for sykehuset i Abs var gjentatte ganger blitt delt med de krigførende partene, og sykehusets posisjon var vel kjent, ifølge MSF.

Bombingen av sykehuset skjedde bare 48 timer etter at MSF i helgen anklaget den saudiledede koalisjonen for å bombe en koranskole i Saada-provinsen der ti barn ble drept.

Koalisjonen avviser anklagene og sier at skolen var en leir der opprørere gir militær trening til barnesoldater. Også dette angrepet har koalisjonen lovet å granske.

Over 6.000 drept

Ifølge FN er mer enn 6.400 mennesker, flesteparten av dem sivile, drept i Jemen siden mars 2015.

Styrker som er lojale mot landets president Abd-Rabbu Mansour Hadi, kjemper mot Houthi-opprørere og styrker som er lojale mot landets tidligere president Ali Abdullah Saleh. Kampene i landet har tiltatt etter at fredsforhandlinger brøt sammen 6. august.

Den saudiledede koalisjonen begynte sine angrep i Jemen til støtte for Hadi i mars i fjor.

Krigen i Jemen:  

* En koalisjon ledet av Saudi-Arabia har siden mars 2015 utført luftangrep mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* Houthi-militsens medlemmer tilhører zaydi-sekten, en gren av sjiaislam som utgjør rundt en tredel av befolkningen i landet og har støtte fra Iran.

* Regjeringen til den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi søkte tilflukt i Aden, men reiste videre til Saudi-Arabia da Houthi-militsen tok kontroll over deler av havnebyen.

* Militsen ble drevet ut av Aden i fjor sommer, og Hadi returnerte til byen samme høst. Den saudiledede bombingen har imidlertid ikke nedkjempet Houthi-bevegelsen.

* Med støtte fra elementer i hæren som er lojale mot ekspresident Ali Abdullah Saleh, kontrollerer opprørerne Nord-Jemen og flere store byer sentralt i landet, inkludert Sana.

* Hadi anses fortsatt som Jemens president av FN og vestlige land.

* Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) kjemper både mot de regimetro styrkene og Houthi-militsen. Også grupper med lojalitet til IS er aktive i landet.

* Ifølge FN er minst 6.400 mennesker drept og over 27.000 såret siden konflikten brøt ut. Over halvparten av de drepte er sivile.