Duterte inngår våpenhvile med kommunistgerilja

President Duterte vil ha fred med opprørerne sør i landet. Foto: Lean Daval jr. / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Filippinenes president Rodrigo Duterte har erklært ensidig våpenhvile med kommunistgeriljaen NPA. Forhandlinger mellom partene i konflikten har pågått i

– La oss avslutte disse tiårene med bakhold og sammenstøt. Vi kommer ingen steder, og det blir blodigere for hver eneste dag, sa Duterte i sin første tale om rikets tilstand i kongressen i Manila mandag.

Han oppfordret geriljaen til å slutte seg til våpenhvilen og sa han ønsker varig fred i løpet av sin første presidentperiode.

Les også: Duterte tatt i ed som president på Filippinene

Fredssamtaler

I forrige måned ble det kjent at nye fredssamtaler mellom NPA og representanter for Duterte var blitt startet i Oslo allerede før Duterte var innsatt som ny filippinsk president i slutten av juni.

Norge har vært tilrettelegger for fredsprosessen mellom myndighetene og NPA helt siden 2001.

Kontroversielle Duterte, som har oppfordret til drap på kriminelle og narkomane, ønsker også å slutte fred med islamistgeriljaen Abu Sayyaf. Geriljaen holder nordmannen Kjartan Sekkingstad som gissel.

Les også: Duterte vil ha dødsstraff som hevn i Filippinene

– Viser vilje

Utenriksminister Børge Brende (H), som mandag møtte Filippinenes utenriksminister i Laos, understreker at kunngjøringen er et av de første praktiske skrittene på veien mot en langvarig løsning av konflikten.

– At begge parter nå viser vilje og uttrykker et ønske om å komme videre i fredsprosessen, er meget positivt, sier Brende til NTB.

Norge er i kontinuerlig dialog med begge partene, som sist møttes for uformelle samtaler i Oslo i juni, opplyser utenriksministeren.

– Vi ser fram til å være vertskap for den planlagte gjenopptakelsen av formelle forhandlinger senere i sommer, sier Brende.