Skogbrannen i Canada kan fortsette i måneder

Skogbranner herjer i Alberta i Canada. Oljeselskapene er i gang med å stenge produksjonen av oljesand. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Det er ikke mulig å sette inn nok ressurser til å få en slutt på skogbrannen i Alberta i Canada, slår myndighetene fast. De frykter flammene vil herje i måneder framover.

Brannens omfang blir søndag anslått til 2.000 kvadratkilometer (nesten på størrelse med Vestfold fylke), og den vokser fortsatt i omfang.

Deler av Fort McMurray, en by sentralt i distriktet der Canadas oljesandproduksjon skjer, er lagt i grus av brannen. Produksjonsanleggene for oljesand kan etter hvert bli truet av brannen. Det er også mulig at flammene vil spre seg østover, inn i naboprovinsen Saskatchewan.

Chad Morrison, leder for provinsens forebyggingsteam mot skogbranner, frykter det kan ta måneder å slukke brannen. Det er ikke mulig å sette inn nok ressurser til å få den slukket, slår han fast. Det eneste som virkelig vil hjelpe er regn.

– Vi har ikke hatt nedbør av betydning de siste to månedene. Denne brannen vil fortsette å brenne veldig lenge, fram til vi får solide mengder med regn, sier Morrison.

De brannskogherjede områdene i Canada, rett sør for byen Fort McMurray, fikk litt regn søndag morgen, men det var ikke nok til å dempe flammene. For øyeblikket er det ventet at brannen vil spre seg videre i skogområder nordøst for oljebyen. Været er svært tørt i Canada, og det er skogbranner også flere steder rundt om i landet.

Bakgrunn: Skogbrannen i Canada er ute av kontroll - tusenvis evakueres