Fransk politi hevder å ha avverget nytt angrep

Franske politibetjenter og en krimtekniker utenfor leiligheten der Kriket ble pågrepet. Foto: Gonzalo Fuentes (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Fransk politi har pågrepet en mann som skal ha kommet langt i planleggingen av et nytt terrorangrep. Mannen har forbindelser til hovedmannen bak terrorangrepet i Paris.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er mannen, 34 år gamle Reda Kriket, funnet skyldig i å tilhøre et nettverk som planla å reise til Syria. Domstolen i Belgia fant også den antatte hovedmannen bak Paris-terroren Abdelhamid Abaaoud skyldig i samme sak.

Både Kriket og Abbaoud var på frifot da dommen falt i fjor sommer.

– Han tilhører et terroristnettverk som planla å slå til mot landet vårt, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve om Kriket.

Væpnet politi

Mannen ble pågrepet under en politiaksjon mot en leilighet i en boligblokk i bydelen Arentuil nordvest for Paris torsdag kveld.

En 23 år gammel nabo forteller at tungt væpnede styrker omringet inngangen til blokken før de gikk inn og kom ut med en mann som dekket hodet sitt med et skjerf.

– Politiet ba oss om å komme oss unna og sa at det var farlig, sier han.

Området ble sperret av etter aksjonen, og beboere slapp ikke inn til hjemmene sine. En bombegruppe ble sendt til stedet.

Europeisk samarbeid

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve sier den pågrepne mannen planla et nytt terrorangrep mot landet. Foto: Gonzalo Fuentes (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Ifølge Cazeneuve er det flere ukers intens etterforskning som har ledet frem til politiaksjonen.

– Pågripelsen var også et resultat av konstant samarbeid mellom europeiske myndigheter, sier han.

Foreløpig knyttes ikke terrorplanene til angrepene i Paris i november eller tirsdagens angrep i Brussel.

– Det er ingen konkrete bevis som knytter planene til verken angrepet i Paris eller Brussel, sier innenriksministeren.

Fransk politi har vært i høy beredskap etter angrepene mot Paris, som kostet 130 mennesker livet. Så langt har politiet gjort 75 arrestasjoner, og 28 mistenkte er blitt fengslet i aksjoner i kjølvannet av angrepet, opplyser innenriksdepartementet.