Sør-Korea vil slippe flygeblader over Nord-Korea

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har i lengre tid bedt Sør-Korea om å gripe inn og stanse ballongaksjonene fra aktivister i landet. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Sørkoreanske aktivister planlegger å slippe millioner av flygeblader over Nord-Korea, et trekk som er ventet å øke et allerede anstrengt forhold mellom nabolandene.

Konservative aktivister, blant dem flere nordkoreanske avhoppere, har i flere år sendt flygeblader over grensen med luftballonger. Flygebladene inneholder kritikk av regimet i Nord-Korea, en manøver som gjør nordkoreanere rasende og øker spenningen mellom landene ytterligere.

Les også: Nord-Korea truer Sør med «ildhav»

Reaksjoner ved tidligere utsendelser av flygeblader har vært at Sør-Korea risikerer «ødeleggelse» dersom det fortsetter å tillate aksjoner fra «menneskelig avskum», og trusler om å «forvandle hele området til et hav av flammer».

– Vi skal fly inn ti millioner propaganda-flygeblader som kritiserer Kim Jong-uns alvorlige brudd på menneskerettighetene, sier avhopper og aktivist Park Sang-hak, som opplyser at slippet finner sted 26. mars fra Imjingak, en park nær grensebyen Paju.

I januar slapp Nord-Korea en million flygeblader med propaganda over Sør-Korea. Innholdet i disse var propaganda og angrep på Sør-Koreas president Park Geun-hye.

Les også: Sør-Korea turer med gjengjeldelse etter mineksplosjon