100 gruvearbeidere funnet døde i Myanmar

LEIRSKRED: De lette etter jadestener men mistet livet i jordraset som gikk i Kachin i Myanmar søndag. Les mer Lukk

Nesten 100 døde gruvearbeidere er hentet ut av stein- og jordmassene etter et stort skred ved en jadegruve nord i Myanmar. Omtrent like mange skal være savnet.

Store mengder gruveavfall i Hpakant i delstaten Kachin raste ut natt til lørdag og tok med seg rundt 50 skur der arbeidere lå og sov.

Søndag kveld hadde letemannskapene gravd fram totalt 97 lik, opplyser Tin Swe Myint, sjefen for den lokale administrasjonen i Hpakant.

Dødstallet er ventet å stige, men det er uklart nøyaktig hvor mange mennesker som kan være begravd i jordmassene.

– Vi har ikke noe register over hvem som bodde her. Det var en slum hvor disse arbeiderne bodde i provisoriske telt. Ingen vet nøyaktig hvor mange de var, eller hvor de kom fra, sier Swe Myint.

Les også: Monsunregnet tar hundrevis av liv i Sørøst-Asia

Farlig jobb

Hpakant rammes ofte av skred. I mars døde over ti mennesker i et skred ved en jadegruve i det samme området.

Hpakant produserer jade av ytterst høy kvalitet. Men gruvene og steinfyllingene er farlige, og alvorlige ulykker skjer stadig. Mange av arbeiderne som leter etter edelsteinene, kommer fra andre områder i Myanmar. De jobber lange økter for lav lønn og under farlige forhold.

En rekke selskaper har dumpet gruveavfall i området, og det er uklart hva som utløste skredet.

– Vi hørte bare en kraftig lyd som hørtes ut som torden, og så at det digre fjellet raste sammen, mens en enorm bølge med stein og masse raste og la seg over et stort område, sier øyevitnet Ko Sai.

– Det var som et mareritt, tilføyer han.

– 100 savnet

Tin Swe Myint sier søndag at søket fortsetter, men han demper håpet om å finne overlevende.

– Jeg tror sjansene er veldig små for å finne noen i live, sier han.

En tjenestemann i brannvesenet i Hpakant sa søndag at anslagsvis 100 mennesker fortsatt var savnet.

Store deler av jaden som hentes ut av gruvene i Hpakant, smugles trolig over grensen til Kina, hvor den grønne steinen er høyt verdsatt. Ifølge organisasjonen Global Witness var jadeindustrien i Myanmar verdt over 30 milliarder dollar i fjor, men mesteparten av handelen er usynlig i kinesiske registre.