OECD: – Flyktningkrisen savner sidestykke

En politimann følger med mens en ny gruppe krysser grensen mellom Ungarn og Østerrike mandag. Les mer Lukk

Europa har kapasitet til å håndtere de mange flyktningene som kommer til kontinentet, mener OECD. Organisasjonen mener flyktningene kan bli viktige bidragsytere.

– Integrering koster store summer til å begynne med, men dersom politikken blir riktig formet og gjennomført, vil det gi bedre utsikter for samfunnet, sa generalsekretær Angel Gurría i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling på en pressekonferanse tirsdag.

Her presenterte han OECDs årlige migrasjonsrapport og la også fram et eget notat om flyktningsituasjonen i Europa.

Lær av historien

OECD anerkjenner at dagens flyktningkrise er historisk i sitt omfang. Men samtidig er det mange likheter med tidligere flyktningkriser, skriver organisasjonen, som også påpeker at kontinentet er bedre rustet til å ta imot flyktninger enn tidligere.

I rapporten vises det til at europeiske land siden midten av forrige århundre har evnet å ta imot store grupper av nye innbyggere. Den peker på situasjonen i Tyskland og Polen etter andre verdenskrig, men også tilstrømmingen til for eksempel Frankrike og Portugal etter at koloniveldet ble avskaffet. Krigene på Balkan er et annet eksempel.

– I alle disse tilfellene ble europeiske land først tatt på sengen, men har generelt vært i stand til å håndtere situasjonen med suksess og har i stor grad integrert migrantene, heter det i rapporten.

OECD oppfordrer derfor europeiske land til å lære av denne erfaringen, og også se til at man ikke gjentar feil man har gjort før.

Les også: UDI skal innkvartere 1000 asylsøkere i Stokke

Tilpasse tiltakene

OECDs generalsekretær Gurría mener europeiske land må heve blikket fra den akutte situasjonen og styrke arbeidet for å integrere flyktningene.

– Man må tilpasse integreringen til ulike flyktninggrupper, understreker han, og advarer landene mot engros-løsninger. Løsningene må tilpasses den enkeltes utdanningsnivå, familiesituasjon og annen bakgrunn.

– Alle innvandrere må få bygge opp nødvendige ferdigheter, og aller mest avgjørende er språk, understreket Gurría.

I rapporten bes landene om å lage systemer for å anerkjenne og bygge videre på utdanningen flyktningene og asylsøkerne har fra før, slik at de får ferdigheter tilpasset hva arbeidsgiverne trenger.

Les også: UDI ber folk bosette asylsøkere som venter

Ulike folk, nye ruter

OECD-rapporten påpeker at Europas asylsystem nå blir spesielt utfordret fordi mangfoldet av folk som kommer er så stort, både med hensyn til bakgrunn, opprinnelsesland og motivasjon for å reise. Ulike grupper søker seg til ulike EU-land. Den store variasjonen gjør det vanskeligere å avgjøre asylsøknader raskt.

Dessuten er det dannet nye flyktningruter, som gjør at strømmen kommer til land som ikke er vant til å håndtere en slik situasjon. OECD ber EU om å gi disse landene økonomisk og teknisk støtte.

Organisasjonen oppfordrer for øvrig EU om å bli enige om en liste over «trygge land», hvor innbyggerne ikke trenger beskyttelse, og jobbe for å redusere tilstrømmingen av folk fra disse landene.

At det kommer svært mange enslige mindreårige asylsøkere er en spesiell utfordring nå, påpeker OECD.

Les også: Politiet: – Forbudt å hjelpe flyktninger over grensen

Bedre framtid

Gurría understreker at det aller beste er å unngå slike flyktningkriser, ved å skape utvikling og stabilitet i områdene i verden der flyktningene kommer fra.

Alt i alt konkluderer han i en optimistisk tone:

– Vi kan gjøre denne krisen til et økonomisk, finansielt og sosialt overskudd. Vi bør arbeide for å sikre en bedre framtid for dem, og samtidig bedre våre egne samfunn, konkluderte han.